A benzinárstop eltörlése után ennyiért tankolhatunk a magyar kutakon

ZFC1855
2022.12.07. 00:10
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este bejelentette, hogy a kormány ma estétől kivezeti a 480 forintos árstopot a magyar benzinkutakról. Mutatjuk, hogy szerdától mennyiért tankolhatunk a hazai töltőállomásokon.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója Gulyás Gergellyel közösen tarott rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az eddigi 480 forintos hatosági ár megszüntetését követően: 

  • a normál 95-ös oktánszámú benzin literje 641 forintba kerül majd,
  • a nem prémium gázolajért pedig 699 forintot kell majd fizetni literenként.

Fontos tudni, hogy most is átlagárról van szó, a díjszabás kutanként és hálózatonként eltérhet. A Hernádi Zsolt által jelzett árak a mai napon érvényes jegyzések voltak a Mol saját hálózatán. 

A piaci ár 200 forinttal is meghaladhatja az eddigi hatósági árat

A közel 200 forinttal drágább piaci áras üzemanyag jelentősen fájhat a magyar családoknak, mivel így tankolásonként akár 10 000 forinttal is többet kell majd fizetniük a kutaknál. Prémium-üzemanyagok esetén ez az ártöbblet még magasabb lehet. A szakértők szerint ugyanakkor így megszűnhetnek a kaotikus állapotok, mert normalizálódni fog az ország ellátásbiztonsága. Ennek részleteiről itt írtunk részletesen.

Az áremelés indoklásában Hernádi Zsolt elmondta, hogy „a február 5-én életbe lépő szankciók újabb válsághelyzetet teremthetnek, mivel 10 százaléknyi dízel fog hiányozni az európai piacokról. Ma kell lépni ahhoz, hogy jövő év elején feltöltött készletekkel rendelkezzen Magyarország. Nem jó, ha drága valami, annál csak az rosszabb, ha valamiből hiány van. Most nagy lépést teszünk afelé, hogy megszűnjön az üzemanyagkáosz hazánkban” – jelezte Hernádi Zsolt.

Kaotikus állapotok, leürült benzinkutak, lefagyott internetes oldalak

A hazai kutak ellátása a mai napon fordult igazán káoszba, ahogy arról a nap során többször hírt adtunk, a töltőállomások többségénél csak a drágább prémium-üzemanyaggal találkozhattak az autósok, de délutánra a legtöbb kútnál már ezzel sem. Sokan a Holtankoljak.hu oldalon igyekeznek tájékozódni arról, hol juthatnak még benzinhez vagy dízelhez, de az oldalt kedd este olyan sokan rohamozták meg, hogy az elkezdett akadozni, az egyes menüpontok nehezen voltak elérhetőek. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)