Még drágább lesz a benzin péntektől

DSC0526
2023.01.04. 13:50 Módosítva: 2023.01.04. 20:28
Január 6-ától, péntektől a benzin nagykereskedelmi ára literenként bruttó 6 forinttal nő, a gázolaj ára viszont nem változik.

Rossz hír érkezett a benzines autók tulajdonosainak, ugyanis péntektől még drágább lesz a benzin: literenként bruttó 6 forinttal kell érte többet fizetni a hazai töltőállomásokon. A gázolaj nagykereskedelmi ára ugyanakkor nem módosul.

A holtankoljak.net oldalon szerdán megjelent adatok alapján az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak január 6-ától:

  • 95-ös benzin: 658 forint/liter
  • Gázolaj: 720 forint/liter

Az Index is beszámolt róla, hogy miután a Mol bejelentette: az országban kialakult üzemanyag-hiányos helyzet miatt nem tudnak ellátni több magyarországi benzinkutat, az autósok pánikvásárlásba kezdtek.

Az ellátás hiánya végett napokig vadászni kellett az üzemanyagot a benzinkutakon. Az árstop december 6-án történt feloldása segített ugyan a problémák enyhítésében, de azt még a szakértők is megerősítették, hogy néhány napba vagy akár egy-két hétbe is beletelhet, mire az ellátás helyzete rendeződik Magyarországon.

Még nagyobb drágulás következhet

Még soha nem került annyiba az üzemanyag Magyarországon, mint amennyit január negyedikétől kell fizetniük az autósoknak a benzinkutakon. A GKI szerint a tendencia heteken belül több mint 700 forintos benzinárhoz vezethet.

A szomszédos országokban jóval olcsóbban kapható az üzemanyag, mint Magyarországon. Szlovéniában átlagosan a harmadával, Romániában és Horvátországban az ötödével, Ausztriában pedig a tizedével kérnek kevesebbet azért, mint amennyit a magyarok fizetnek az üzemanyagért.

Déli szomszédainknál, Szlovéniában és Horvátországban 50-70 vagy akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet egy liter üzemanyag a hazai árakhoz képest

– nyilatkozta az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezetője.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az Oroszország elleni szankciók miatt az egy évvel ezelőtti szintre csökkent az olaj világpiaci ára, a forint azonban 15 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint tavaly ilyenkor, tehát részben ez okozhatja, hogy Magyarországon sokkal drágább az üzemanyag, mint máshol.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója elmondta, hogy emellett az állami adóztatás mértéke is nagyban befolyásolja az üzemanyag drágaságát. Úgy véli, az olaj iránti kereslet élénkülhet a világpiacon, ezért heteken belül 700 forintnál is többe kerülhet az üzemanyag.

Várhatóan visszatérünk a korábbi időszak 700 forint fölötti üzemanyagáraihoz. Sőt, a rosszabbik verzió esetén, ha a forint újra elkezd gyengülni a dollárhoz vagy az euróhoz képest, akkor ennél jóval nagyobb mértékű áremelés is elképzelhető

– magyarázta az RTL hírműsorának a GKI vezérigazgatója.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)