Házi őrizetbe vették a debreceni akkumulátorgyárat építő cég alapítóit

B  OB20220629013
2023.01.12. 09:02
A debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp két tulajdonosát házi őrizetbe vették Kínában, mert az ottani hatóságok gyanúja szerint titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét. Az üzletemberek 1,4 milliárd dollárt, jelenlegi árfolyamon mintegy 520 milliárd forintot csatornázhattak ki a Semcorp Csoportból.

A milliárdos testvérpárt – Paul Hsziao-ming Lit és Tony Hsziao-hua Lit – a múlt év végén kapcsolták le a rendőrök. Ők ketten alapították a Semcorp Advanced Materials Groupot. 

A gyanú szerint a fivérek 1,4 milliárd dollárt, azaz mostani árfolyamon csaknem 520 milliárd forintot csatornáztak ki a Semcorp Csoportból.

A saját cégük tőkéjét titokban külföldre kimenteni akaró testvérek és családjaik vagyonát több mint 10 milliárd dollárra (3700 milliárd forintra) becsülik. Ezzel Jünnan tartományban ők a leggazdagabbak. Sajtóértesülések szerint a Semcorp részvényeinek értéke nagyot esett a kínai tőzsdén.

Paul Hsziao-ming Li amerikai állampolgárságú, míg Tony Hsziao-hua Li kínai. A testvérpár a Massachusettsi Egyetemen diplomázott, és az Egyesült Államokban indult el az üzleti karrierjük is. 2010-ben döntöttek úgy, hogy elektromos autókhoz kapcsolódó üzleti tevékenységekkel kezdenek el foglalkozni.

A Semcorppal nagy sikereket értek el, alig tíz év alatt elsők lettek a világon a lítiumion-akkumulátorokban használt elválasztófóliák előállításában.

A sanghaji központú cég első számú beszállító lett a Samsung, a Debrecenben szintén gyárat építő CATL, az LG és a Panasonic akkumulátorüzemeiben is.

A The Epoch Times értesülései szerint 2022 végén Liéken kívül több más üzletembernek is az volt a szándéka, hogy kicsatornázhatóvá tegye vagyonát, mert politikai vagy gazdasági okok miatt el akarták hagyni Kínát.

Külügyminisztérium: nincs fennakadás a debreceni építkezésben

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Semcorp két tulajdonosára vonatkozó hírre annyit reagált, hogy a vállalattól kapott információik szerint nincs fennakadás a debreceni építkezésben. 

A magyar kormány 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kínai cég debreceni gyárépítéséhez.

A 24.hu értesülései szerint a Kínában zajló intézkedések hatásait a Külgazdasági és Külügyminisztérium már korábban vizsgálhatta.

A magyar kormány három évvel ezelőtt állapodott meg a Semcorp Advanced Materials Grouppal, melynek értelmében utóbbi Debrecenben, a Déli Gazdasági Övezetben építi fel első európai gyárát, amely képes lesz arra, hogy a világ teljes szeparátorfólia-szükségletének tíz százalékát előállítsa. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021-ben a debreceni alapkőletételi ünnepségen azt mondta, hogy a beruházás a magyar–kínai gazdasági együttműködés sikertörténetnek újabb fejezete.

Egy hatalmas, 19 hektár nagyságú területen kezdi majd meg a gyár a működését. Ezen a 19 hektáros területen 100 ezer négyzetméteres üzem jön létre,

ahol tehát Kínán kívül először Magyarországon gyártja majd az elektromos autók akkumulátorjaihoz szükséges szeparátorfóliákat a Semcorp

– mondta 2020-ban Szijjártó Péter.

A debreceni akkumulátorgyár felfüggesztését javasolja a helyi Civil Fórum

Az Index is beszámolt róla, hogy a debreceni déli ipari övezetben felépíteni tervezett kínai akkumulátorgyár beruházásának felfüggesztését javasolja a városvezetésnek a Civil Fórum Debrecen Egyesület. Gondola Zsolt Zoárd, a szervezet elnöke, önkormányzati képviselője azt mondta, az eddigi felmérések és a városban uralkodó közhangulat arra utal, hogy a lakosság többsége ellenzi a veszélyesnek ítélt üzem megvalósítását.

Gondola elmondta, hogy eddig 4600 embert kérdeztek meg, 72 százalékuk nem akarja az akkumulátorgyárat, egy helyi internetes szavazáson a megnyilvánulók háromnegyede utasította el az építkezést, az önkormányzat által rendezett hétfői lakossági fórumon pedig több mint nyolcszáz ember hangos véleménynyilvánítással utasította el a beruházást.

Papp László, Debrecen polgármestere és a hétfő esti fórumon jelen lévő katasztrófavédelmi, környezetvédelmi, vízügyi és biztonsági szakértők egyértelművé tették: a tervezett beruházás minden tekintetben megfelel a legszigorúbb hatósági előírásoknak, „a CATL debreceni beruházása nem jelent sem egyéni, sem társadalmi kockázatot”. Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal is tart majd közmeghallgatást január 20-án a leendő gyár környezethasználati engedélyezési eljárása keretében.

(Borítókép: Debrecen ipari parkja. Fotó: Oláh Tibor / MTI)