Gyanúsan drága a tej, ezt az infláció is nehezen magyarázza

GettyImages-1245764371
2023.01.20. 14:36 Módosítva: 2023.01.20. 15:54
Gyorsított ágazati vizsgálatot indít a Gazdasági Versenyhivatal a tej- és tejtermékek hazai piacán, miután felmerült a verseny torzulása a szektorban. Ezt a vásárlók a bőrükön is érezhették a száguldó tejárak formájában. Hamarosan fény derülhet arra, hogy nyerészkedtek-e az ágazat szereplői, és ha igen, mekkora volt ennek a mértéke.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendelkezésére álló információk szerint a hazai tej- és tejtermékek körében a fogyasztói árak nagymértékű emelkedése volt észlelhető számos termék esetében a közelmúltban, és az áremelkedés a mai napig folyamatosan tart – olvasható a versenyhivatal végzésében.

Ezzel párhuzamosan, a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján a tejipari ágazatban termelő és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.

A hivatal rendelkezésére álló információk alapján a fenti jelenség Magyarország egész területét érintően megfigyelhető.

A tej- és tejtermékek piacán a GVH gyanúja szerint a verseny torzulása vagy korlátozódása is hozzájárulhatott az áremelkedéshez, ezért sürgős beavatkozás indokolt.

A tej és a különböző tejtermékek részesedése jelentős a hazai fogyasztói kosárban. Ezen magyarországi keresletet egyrészt a hazai tejipari szereplők elégítik ki, másrészt importtermékek.

A hazai tejipari ágazat legjelentősebb szereplői a nyers tehéntejet beszállító tejtermelők, a tejtermékeket feldolgozó üzemek, valamint a tejtermékek nagy- és kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozások, élelmiszer-kiskereskedelmi üzletláncok, melyek végső soron kiszolgálják az értéklánc végén elhelyezkedő fogyasztókat.

Az inflációval is nehéz megmagyarázni

Az elmúlt évben tapasztalt, a koronavírus-világjárvány és az orosz–ukrán háború következtében kibontakozó globális és európai agrárgazdasági tendenciák, az inputköltségek növekedése, a hazai élelmiszerpiaci árakra közvetlenül kiható jogszabályi változások mind olyan tényezők, amelyek a tej és tejtermék ágazat valamennyi szereplőjére és a fogyasztókra is közvetlenül és érzékelhető mértékben kihatottak.

Ezek a tényezők az értéklánc különböző szintjein eltérő mértékben fejthették ki hatásukat, indokolt ugyanakkor vizsgálni azt is, hogy mennyiben járulhattak hozzá az ágazatban tapasztalt negatív folyamatokhoz:

  • nagymértékű áremelkedések;
  • a piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződése; 
  • a termékkategórián belüli koncentráció alakulása, ideértve a saját márkás termékek arányának alakulását;
  • a szabad piaci versenyt akadályozó magatartások, körülmények, 

A Gazdasági Versenyhivatal által tapasztaltak arra utalnak, hogy a tej és tejtermékek hazai piacán a verseny torzulhat vagy korlátozódhat.

Ezen piaci problémák feltárása és kezelése érdekében sürgős beavatkozás indokolt, ezért a Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indít – olvasható a végzésben. 

(Borítókép: Michele Spatari / Bloomberg / Getty Images)