Eger volt a nagyüzemi adócsalók központja

2013.09.05. 12:21

A Heves Megyei Főügyészség ma kiegészítette a NAV tegnapi bejelentését a most lekapcsolt, az egész országot behálózó igen komoly bűnszervezettel kapcsolatban.

Közelményükből az derül ki, hogy a mintegy tízezer embert illegálisan foglakoztató számlagyárosok központja éppenséggel a megyeszékhely, Eger volt. Azt is pontosították, hogy összesen 111 millió forint készpénzt foglaltak le különböző valutákban.Emellett a 23 gyanúsítottnál megtalált, többek közt lőfegyvereket, nyílpuskákat, de még középkori buzogánymásolatot is tartalmazó fegyverarzenál jó részét ilelgálisan tartották.

Az megyei ügyészség a 23 elfogott ember közül 8 ellen a lehető legsúlyosabb kényszerintézkedést rendelte el, a maradék 15-ről ma születik döntés.

ATV Híradó az adócsalókról
Nem kispályáztak

Az évtized fogása lehet

Az egész országot behálózó feketegazdasági hálózatot leplezett le a napokban a NAV, több száz céggel, saját könyvelőirodákkal, tízezernél is több alkalmazottal, igaz, ezek döntő része nem tudhatta, hogy miben vesz részt. Eleinte a már szinte szokásosnak mondható cégtemetőiparban kezdték az üzletet, aztán áttértek az ipari méretű adócsalásra, úgy, hogy egyébként volt tényleges gazdasági tevékenység is.

Az adócsalók több száz céget tartottak fenn, de legalább ötszáz ment át a kezükön így vagy úgy, és cégenként átlagosan havi százmillió forint lehetett az illegális hasznuk. A teljes kár még nehezen becsülhető, de biztosan milliárdos nagyságrendű. A NAV szerint az "egész magyar kriminalisztika tüörténetének egyik legnagyobb akciója zárult le" a hálózat lebuktatásával.