Megmentették a paraszti élet utolsó elemét

2013.11.15. 11:11

A Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára fontosnak gondolta újra sajtótájékoztatót tartani arról, hogy „Magyarországon 150 év után 2010. szeptember 27-től adómentessé vált a magán pálinkafőzés. A 640 magyarországi bérfőzdében is jövedékiadó-kötelezettség nélkül lehet előállítani korlátozott mennyiségben – 86 liter 50 fokos párlatot."

Ha adómentesen főzethetek, nem költözöm a városba

V. Németh Zsolt államtitkár szerint az intézkedés meghozatalakor mindenekelőtt vidékfejlesztési szempontokat mérlegelt a parlament.

A szabad pálinkafőzés lehetővé tette a paraszti termelési, feldolgozási kultúra egyik utolsó elemének a megmentését, fejlesztését. Olyan élő hagyományról van szó, amely nagyon fontos a vidéki közösségek megőrzése szempontjából is – mondta. 

Most már megbeszélhetik a tapasztalataikat

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár kijelentette: olyan tevékenységet tettek szabaddá, amelyet az emberek addig is végeztek illegálisan, annak minden hozadékával, azaz szerinte sem az eszközök, sem a hozzá kapcsolódó tudás nem volt korszerű.

A döntés lehetővé tette, hogy legálisan, jó minőségű párlókészülékeket szerezzenek be, és a házi főzést végzők egymással is megoszthassák tapasztalataikat.

Mire gondolhatott?

Az államtitkár azt a logikai csavar nem fejtette ki, hogy ha eddig is mindenki főzött, akkor eddig miért ne beszélték volna meg a tapasztalatokat. Mint ahogy azt se, hogy ha eddig is mindenki nyugodtan főzte a pálinkáját, mivel a NAV alig tudta ellenőrizni ezeket, akkor a közösségek miért maradnának meg jobban attól, hogy most legális is. 

Arról sem volt szó ezúttal, hogy az intézkedés két eddigi legvilágosabb tapasztalata, hogy megnőtt a feketeforgalom, illetve a költségvetés elesett pár milliárd forint bevételtől.

Nőtt a feketekereskedelem, és hülyére isszuk magunkat

A NAV adatai szerint a 2011-es évben Magyarországon a szeszipar 15,6 millió hektoliterfok alkoholt állított elő, amelynek majdnem fele, 45 százaléka pálinka volt. A hivatalos adatok alapján ebből a kereskedelmi főzésű pálinka mindössze 850 ezer hektoliterfokot tett ki, a bérfőzésben azonban 6,174 millió hektoliterfok pálinka készült. Mindezek ellenére ez utóbbiból mindössze 15 millió forint folyt be, míg egy évvel korábban ez az összeg 2,8 milliárd, két évvel ezelőtt pedig 8 milliárd forint volt.

Az Adó Online szerint a NAV adataiban szereplő hektoliterfok-adatokat 50 százalékos pálinkára felszorozva 12 millió liter pálinkát készítettek 2011-ben Magyarországon adó- és járulékmentesen, amely azt jelenti, hogy ez a mennyiség hivatalosan a háztartásokban maradt, nem került kereskedelmi forgalomba.

„Ha a személyenként lefőzhető, házi főzésben előállított pálinkamennyiséget nézzük, akkor az 50 hektoliterfokos pálinka átszámítva már 86 liter 50 százalékosat jelent, ami az év napjaival elosztva napi 2,3 dl fogyasztását jelenti. Ez már olyan mennyiség, amely az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlása szerint hosszú távon májzsugorodáshoz vezet” – szerepelt a körképükben.

Az adatok szerint jó esélye van annak, hogy a törvényi szabályozás mellett feketén több millió liter pálinka került kereskedelmi forgalomba hazánkban. Mindez szerintük nemcsak az államháztartásnak jelent veszteséget az állam elmaradt adóbevételei miatt, de a legális szeszipari szereplőknek is olyan konkurenciát állít, amellyel nehéz versenyezni, így több cégnél is fennáll a csőd veszélye.