Lecsap Pestre a NAV

2014.03.24. 14:02 Módosítva: 2014.03.24. 14:02

Ellenőrzés-sorozatot indít ma Budapesten a NAV, amelyben „az évszakra jellemző kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységekre fókuszál” majd, írja a Hvg. A revizorok a boltokon, vendéglátóhelyeken és piacokon kívül az online kereskedelmet is vizsgálják majd. Az ellenőrzések május 2-ig tartanak.

Több revizor lesz a piacokon és a vásárcsarnokokban, és többen ellenőrzik majd a taxisokat is. A NAV elsősorban azt vizsgálja, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e számlát a bevételeikről, bejelentik-e alkalmazottaikat, és tudják-e igazolni áruik eredetét.

A tavaly tavaszi ellenőrzések nagyjából harmada valamilyen szabálytalanságot talált, melyeket jellemzően olyankor követtek el, amikor már senki sem gondolt a revizorok megjelenésére. Ezért az ellenőrzésekre – amelyek a budapesti kereskedőkön kívül a Pest megyeieket is érintik – munkaidőn túl, hétvégén és éjszaka kell számítani.

A szabályok megszegése egymillió forintba és több évig tartó adóellenőrzésbe kerülhet a mulasztóknak. A NAV szerint „az is fontos, hogy a vásárlók se felejtsék el elkérni a nyugtát, mert így ők is hozzájárulnak a tisztességes kereskedelemhez, és csak így tudják érvényesíteni vásárlói jogaikat”.