2,5 százalékos növekedést vár a kormány

2014.10.30. 14:06

Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter csütörtökön a Portfolio által szervezett Öngondoskodás 2014 konferencián a jövő évi költségvetés főbb makroadatait ismertetve elmondta: 2015-ben

  • 2,5 százalékos növekedéssel kalkulál a kormány,
  • a foglalkoztatás 1,3 százalékos bővülésével számolnak.
  • Az infláció mérsékelt, de az ideinél magasabb lesz, 1,8 százalék,
  • az államháztartási hiány 2,4 százalék lesz.

A kormány számol azzal is, hogy az ukrán-orosz válság gazdasági hatása érezhető lesz, szerencsére a magyar export és import más irányú, ami most stabilitást ad a magyar gazdaságnak.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy Magyarországon hiányzik az a középvállalati réteg, amely más országokban a gazdaság motorját, a versenyképesség nagyon fontos elemét adja.

A miniszter azt is elmondta, hogy olyan költségvetést kell készíteni, amely csökkenti az adósságszintet: ezzel kapcsolatban megjegyezte, az adósságállomány anélkül is mérséklődhet, hogy hozzányúlnának, de szeretnének további érdemi lépéseket is tenni.

A lényeg, hogy legyen elég gyerek

A miniszter beszélt az öngondoskodás fontosságáról is. Úgy vélte, a kiindulópont az, hogy lesz-e elegendő gyerek. Az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek száma Magyarországon az elmúlt évtizedekben folyamatosan mérséklődött, egyre kevesebb embernek kell egyre több embert eltartania. Közép-Európában az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek számát tekintve Magyarország a legrosszabb tendenciával rendelkezik.

A bevándorláspolitika újragondolása nem opció a kormány számára, jól látható, hogy nagyon komoly szociális, kulturális, vallási, társadalmi feszültségek vannak azokban az országokban, amelyek ezt a fajta népesedési tendenciát az elmúlt években megpróbálták bevándorláspolitikával kezelni.

A kormánynak olyan intézkedésekre kell törekednie, amelyek az öngondoskodás erősítésével párhuzamosan megteremtik annak lehetőségét, hogy ez együtt járjon a gyermekvállalás növekedésével is.

A miniszter szerint két irány lehetséges: még több kedvezményt adni vagy bővíteni a termékpalettát. A kormány szerint a családi kedvezmények rendszere hatásosabb, mint a családi pótlék, ezért a termékpaletta bővítése lehet az egyik járható irány.

Az elöregedés mindenhol probléma az EU-ban, Magyarországon azonban korábban jelentkezhetnek a gondok, ha az öngondoskodást nem erősítik. A 65 év felettiek arányát a 15-64 év közöttiekhez viszonyítva Magyarország a csehekhez, szlovákokhoz, lengyelekhez hasonlóan kicsivel a 28 tagállam átlaga alatt van. Az aktív népességgel összevetve azonban a magyar arány az uniós átlag fölött van.

Túl sokan adóznak minimálbér után

A demográfiai probléma mellett legalább olyan hangsúlyos a foglalkoztatási probléma is - fejtette ki a miniszter. Bár jelentős sikereket ért el e téren a kormány - a 3,8 milliós foglalkoztatott létszámot 4,2 millióra sikerült emelni - további lépésekre van szükség.

A miniszter szerint az is probléma, hogy kevesen akarnak adót fizetni, és túl sokan fizetnek a minimálbér környékén adót, ennek megváltoztatását is szeretnék elérni.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a lakosság egyre inkább kezdi megérteni, hogy érdemes állami instrumentumokba fektetnie megtakarításait, a paletta bővítése továbbra is cél. A Babakötvény révén való gondoskodást most már minden ötödik - korábban minden második - szülő választja, ősszel reklámkampányt indítanak ennek ösztönzésére.