Négyszer annyival támogatjuk az Audit, mint hittük

2014.11.21. 07:54
Matolcsy 11,2 milliárdos támogatást jelentett be az Audinak még 2011-ben, csakhogy egy uniós vizsgálat miatt az NGM most bevallotta, hogy fű alatt 40 milliárdot adtunk valójában. Az EU vizsgálja a versenytorzító hatásokat is.

Az EU által nyilvánosságra hozott adatok után elismerte a nemzetgazdasági tárca, hogy a korábban közölt 11,2 milliárd helyett valójában 40 milliárd forinttal támogatja az állam az Audi győri gyárberuházását – írja a Magyar Nemzet. Ez nemcsak az uniónak problémás, hanem Matolcsy Györgynek is, hiszen ezek szerint nem mondott igazat, amikor 2011-ben az MTI szerint bejelentette a végső támogatási összeget.

 Az Európai Bizottság július elején jelentette be, hogy részletes vizsgálatot indít azért, hogy kiderítse, az Audi győri autógyárának bővítéséhez adott magyar állami támogatás megfelel-e a szabályoknak. A vizsgálatot a bizottság az Audi tulajdonosának, a Volkswagen-csoportnak a nagy piaci részesedésével és a beruházás méretével indokolta.

Elsősorban arra kíváncsiak, milyen hatással lesz a beruházás a régiós fejlődésre, illetve hogy feltétlenül szükséges-e az állami támogatás a fejlesztés megvalósulásához, és hogy milyen versenytorzító hatásai vannak a gigatámogatásnak.

Korábban elég lepukkantnak minősítették őket

A hasonló 2009-es vizsgálatnál elismerték, hogy Győr környéke „regionális támogatásra jogosult térség, mivel rendkívül alacsony az életszínvonal, és jelentős a munkanélküliség”.

Az Európai Bizottság most annyit árul el, hogy a vizsgálat még tart. A testület honlapján elérhető vizsgálati dokumentum megerősíti, hogy a magyar kormánytámogatás összege 133,3 millió euró, mintegy 40 milliárd forint, ugyanakkor a kormánydöntést követően a hivatalos bejelentés ennek a negyedéről szólt.

A nemzetgazdasági tárca a lap kérdésére közölte: „A bizottság kommunikációjának megfelelően, a magyar kormány összességében 44,96 milliárd forint (150,03 millió euró) támogatást ítélt meg, ami jelenértéken 39,952 milliárd forintnak (133,3 millió eurónak) felel meg.”