Még mindig jól fogy a letelepedési kötvény

2015.03.03. 07:28

Februárban 68-an igényeltek letelepedési kötvényt, ami kicsi visszaesés januárhoz képest, amikor 75 igénylés érkezett – írja a Napi Gazdaság az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) adataira hivatkozva. Januártól 250 ezer euró helyett 300 ezerbe kerül egy kötvény, de csak februártól lehetett a drágább kötvényből venni, mivel az igénylés és a jegyzés között van egy átfutási idő, ami akár több hét is lehet.

Az ÁKK adatai szerint a 68 frissen eladott kötvényből 33 olcsóbb, mint 35 drágább volt, és összesen 16,7 millió euró bevétele keletkezett az ÁKK-nak. Tavaly összesen 2213 kötvényt vettek külföldiek, összesen 150 milliárd forint összegben.

A konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.

A dolog átláthatóságával mindenesetre lehetnek gondok: legutóbb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy jobb lenne ha a kötvényeket forgalmazó cégek nagyobb átláthatóság mellett működnének. A Rogán Antalhoz köthető letelepedési kötvény-bizniszről egyébként itt írtunk bővebben.