Vádat emeltek egy korrupt NAV-os ellen

2015.03.19. 15:47 Módosítva: 2015.03.19. 15:49

Vádat emelt a fővárosi főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt pénzügyőre és 14 civil társa ellen - írja az MTI. Az alezredes két éven át gyakorlatilag

eladta a nyomozati információkat azoknak, akik ellen büntetőeljárás indult vagy indulhatott volna az adóhatóságnál. 

A vádirat szerint a vádlott 2011 és 2013 februárja között dolgozott a NAV bűnügyi főigazgatóságán, ahol  a nyilvántartásokból kiválasztotta azokat az ügyeket, amelyekről azt gondolta, hogy az érintetteknek sok pénze lehet és aki ráadásul előzetesbe is kerülhetett volna, ha elindul a büntetőeljárás. 

Az alezredes civil bűntársa  közvetítőkön keresztül felvette a kapcsolatot a kiválasztottakkal, és felajánlotta: egy nagyobb összegért – általában tízmillió forintért – elintézik, hogy ne induljon büntetőeljárás, illetve már folyamatban lévő nyomozásnál tájékoztatják az érintettet az ellene gyűjtött bizonyítékokról és a tervezett nyomozásról. Előfordult, hogy a már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottnak ígértek segítséget ahhoz, hogy a legrövidebb időn belül szabadlábra kerüljön.

Ha elfogadták az ajánlatot, az alezredes (jogosulatlanul) adatokat kért le a hivatalos nyilvántartásokból, és azokat, más rendelkezésre álló információkkal együtt kiadta az érintetteknek.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben, üzletszerűen, az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az alezredessel és 14 civillel szemben a Fővárosi Törvényszéken.

Erre reagálva a nemzetgazdasági Minisztérium kiadott egy közleményt, ami szerint

zéró tolerancia van a szabályszegő NAV dolgozókkal szemben.

A közlemény szerint a vádlottat megilleti az ártatlanság vélelme, de ha kiderül, hogy bűnös,a legszigorúbb büntetést kapja majd (hogy ehhez mi köze a minisztériumnak, az nem derül ki a közleményből). Az NGM azt is megírta, hogy a 23 ezer NAV dolgozó közül az elmúlt években csak 35-öt mentettek fel szabálysértések miatt, de a minisztérium azt szeretné, ha ez a szám tovább csökkenne.