Jövőre önkormányzati adódömping jöhet

2015.04.07. 07:58

Az önkormányzatok idéntől kevesebb állami forrást kapnak, ezért egyelőre még tesztelik az új adónemeket, de a Napi Gazdaság cikke szerint jövőre akár a jelenleginél ötvenszer több település vethet ki új, jellemzően vagyoni típusú adókat (pl. földadó).

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke arról beszélt a lap kérdésére, hogy az új törvény életbe lépése óta egyelőre mindössze a települések 0,3 százaléka - tehát nagyjából 100 önkormányzat - élt a lehetőséggel, hogy földadó vagy útadót vessen ki, de a földadó esetében például egyelőre még vizsgálják, hogy az adónem jelenlegi formájában megfelel-e a jogszabályoknak.

A kormányhivatalok egyelőre csak kisebb problémákat találtak, de felmerül például, hogy

  • azokra a saját földjüket művelő tulajdonosokra, akik a terület után egy 2014-es törvény szerint kötelező, hektáronkénti háromezer forintos kárenyhítési hozzájárulást fizetnek, az önkormányzat kivethet-e földadót,
  • és hogy azokra sem lehet adót kivetni, akik bérbe adják a földjüket, hiszen ők a bérleti díj után személyi jövedelemadót fizetnek.

Schmidt szerint ha a kormányhivatalokon átmennek ezek az ügyek, akkor akár az önkormányzatok 10-15 százaléka is kivethet hasonló adókat, így nagyjából 300 település így jövőre összesen 15 milliárdnyi bevételhez juthat.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta, idén még inkább helyi adókat vetettek ki az önkormányzatok (építmény, ingatlan, telek, iparűzési), de jövőre jelentősen adóztathatják majd például az útépítést. Gémesi szerint az új rendszer egyébként nem lett rendesen átgondolva, mivel aszociális feladatok átalakításával az önkormányzati szektor összességében 40 milliárd forint deficittel nézhet szembe már idén, és közben az önkormányzatok feladatai nem csökkentek a pénzelvonással arányosan.