Mi is az adóbevallás határideje? Május 20.!

2015.04.27. 10:38

Több mint 375 ezer adózó kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segítségét a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében az idén, a hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-áig postázza, illetve az ügyfélkapuval rendelkezőknek elektronikusan küldi meg – derül ki a NAV közleményéből.

A közlemény arra is emlékeztet, hogy a munkáltatók szintén április 30-áig adnak igazolást az szja-bevallás elkészítéséről azoknak, akik azt kérték. A NAV által küldött bevallás adatait össze kell hasonlítani az igazolásokon szereplő adatokkal. Ha nincs eltérés, akkor további teendő sincs, a bevallást nem kell visszaküldeni, de a hozzá tartozó igazolásokkal együtt meg kell őrizni 2020. december 31-éig.

Aki módosítja vagy kiegészíti a bevallási ajánlatot,

annak a végleges változatot aláírva, május 20-áig kell visszajuttatni az adóhivatalhoz.

A NAV felhívta a figyelmet arra is, hogy ha valakinek a bevalláskor kell jövedelemadót fizetnie, azt ugyancsak május 20-áig kell megtennie.

A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetősége is választható - 150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető -, ilyenkor az első részletet kell május 20-áig megfizetni. Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba.

Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri az adót, és az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is meg kell adnia. Arról, hogy milyen szervezetnek ajánljuk fel adón kegy százalékát, május május 20-áig lehet dönteni, a támogatható szervezetek megtalálhatók a NAV honlapján.