Milliókat csalt el egy betegszállító cég

2015.05.13. 11:41

Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat. Ügyvezetői a fekvő- és járóbetegek szállítására használt járművek menetleveleit hamisították meg, derül ki a NAV közleményéből.

Az ügyben érintett kft. egészségügyi ellátással foglalkozott, és főként Hajdú-Bihar, valamint Békés megyében szállított betegeket. A cég fő tevékenységi köréhez kapcsolódóan jogosult volt az Egészségbiztosítási Alapból származó költségvetési támogatás igénybevételére.

Azért, hogy a legtöbb elnyerhető támogatást kapják meg, a cég vezetői hamis adatokat jelentettek be,

és így a valóságban megtett mennyiségnél lényegesen több kilométert számoltak el. Kiderült ugyanis, hogy egyes autók esetében a menetlevélen és a szervizkönyvben feltüntetett kilométeróra-állás nem azonos. Hasonló eltérést mutattak a kocsikba szerelt GPS-készülékek adatai is. A sofőrök elmondása szerint nem is kellett minden esetben kitölteniük a menetlevél kilométeróra-állására vonatkozó rovatokat.

Az ügyben a NAV pénzügyi nyomozói harminc tanút hallgattak ki, és az okozott kár megtérülésére zár alá vettek tizennégy betegszállító autót.

A vállalkozás két tulajdonosát, és egykori kolléganőjüket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. Bár az elkövetők igyekeztek menteni vagyonukat, például gyermekeikre próbálták íratni ingatlanjaikat, mégis két személyautót, két motorkerékpárt és három ingatlant zároltak tőlük huszonnégymillió forint értékben.