Kitömné a 100 legnagyobb magyar céget a kormány

2015.05.26. 15:32

Külön támogatási programot akar kidolgozni a kormány a 100 legnagyobb magyar vállalatnak, hogy azok továbbra is Magyarországon akarjanak fejleszteni. Erről már Lázár János is beszélt a múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján, de Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős államtitkár kedden az MTI-nek újra elmondta, hogy ez a terv.

Nincs még olyan lista, amely 100 nagyvállalatot tartalmaz, egy nagyságrendi számról beszélünk

– ezt mondta Csepreghy az MTI-nek.

A nagyvállalatok hizlalására azért van szükség a kormány szerint, mert bár a GDP-hez is nagyban hozzájárulnak, és sok embert is foglalkoztatnak, az uniós támogatásokból nem részesülhetnek, ezért őket a magyar költségvetésből kell fejlesztésekre buzdítani.

Persze Csepreghy szerint ezzel nem is csak a nagy cégeknek adnak pénzt, mert a nagyoknak adott támogatás áttételesen a kkv-kat erősíti.

Konkrétumokról még nincs döntés, először meg kell vizsgálni, hogy mennyit is bírna el a költségvetés és még az sem biztos, hogy „csak pénzbeli támogatásban ölt testet” a nagyvállalat-növelő program. A támogatott cégek között lesznek olyanok, amelyek már a kormány stratégiai partnerei, de olyanok is, amelyek még nem azok. Csepreghyék konkrét vállalatokkal még nem tárgyalnak, egyelőre a kormányon belül folynak egyeztetések, pár hónapon belül kormánydöntés is születhet a témában.