Így bombáznák szét a büdzsét a fideszesek

2015.06.01. 16:57

Sportra, úszó vb-re, olimpiai dzsemborira, nemzetstratégiai intézetek gründolására, autópályákra adnának több pénzt a fideszes képviselők a fideszes kormányhoz képest, legalábbis ez derül ki a költségvetéshez beérkezett eddigi módosító javaslatokból – derül ki a Napi.hu cikkéből.

Ilyen fideszes módosítok vannak például:

  • 1,8 milliárdos módosítóval köszön be Bánki Erik, aki ezt a pénzt a Nemzeti Sportközpontok kiadásaira költené: ebből a pénzből jutna pénz a Tüskecsarnok, tanuszodák működtetésére. Bánki képviselő további 830 millió forintot adna a Nemzeti Sportközpontnak a 2017-es úszó-vb FINA jogdíjára.
  • Két képviselő - Simon Róbert Balázs és Kara Ákos - 4,9 milliárd forintért lobbizik a Győri Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezéséhez, ugyanis az eseményt Győr megnyerte, de pénze az nincs rá a jelek szerint
  • Kósa Lajos Debrecen ex-polgármestere 5 milliárd forintot kér a Debrecen környéki autóutak, autópályák fejlesztésre, plusz 400 milliót a debreceni reptér fejlesztésére.
  • Pánczél Károly a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke,  80 százalékkal - 800 millió forinttal, 1,8 milliárdra - megemelné az amúgy semmivel sem foglalkozó Nemzetstratégiai Kutató Intézet (NKI) büdzséjét.
  • Gulyás Gergely képviselő 200 milliót költene a Nemzeti Emlékezet Bizottság elhelyezésre, 50 millió forintot a ReConnect program finanszírozására
  • Rétvári Bence egymilliárd forinttal új előirányzatot hozna létre a 2016-os büdzsében az I. világháborús centenáriumi megemlékezések támogatásra.

Mondjuk a szerencse az, hogy ez még akkor se túl nagy összeg, ha összes ilyen módosító átmegy.  Amennyiben a kormány, illetve a Fidesz-frakció támogatná az összes fideszes módosító indítványt, az sem mozgatna meg meg több, mint 20 milliárd forintot összesen, ami eltörpül 16 551 milliárd forintos 2016-os kiadási főösszeg mellett. A módosítók megszavazásának esélyét mindenesetre csökkenti, hogy a legtöbb módosító az általános tartalékból rendelne forrást a projektekhez.