Debrecen legnagyobb adócsalóit kapta el a NAV

2015.11.17. 13:57

Négymilliárd forint értékű vagyont zárolt Kelet-Magyarország talán legnagyobb adócsalóitól, egy debreceni bűnszervezet tagjaitól a NAV – közölte az adóhatóság keddi debreceni sajtótájékoztatóján. A csaló csoport ismert hajdú-bihari és debreceni vállalkozókból áll, akik Szlovákiából hoztak munkagépeket és építkezéseken használt vasipari árukat, majd azokat itthon papíron egy strómancégekből álló számlázási láncon átfuttatva belföldön vásárolt, kedvező árú termékként adták el építkezéseken és máshol. A számlázási lánc végén lévő cégek egy részét hamis román személyazonosító okmányokkal alapították, kizárólag az adócsalás miatt.

A csalással 1015 százalékos árelőnyt szereztek a versenytársaikhoz képest, és 3,5 milliárd forint adót csaltak el olyan áfa visszaigénylésével, amit soha nem fizettek be.

A bűnszervezet 13 tagja ellen költségvetési csalás és más magánokirat-hamisítás miatt folyik nyomozás, közülük öten vannak előzetes letartóztatásban. A hálózatra először májusban csaptak le, öt embert akkor le is tartóztattak és sok vagyontárgyat is lefoglaltak. Most pedig 100 nyomozó, vám- és adóellenőr 42 helyszínen tartott összehangolt ellenőrzést, amiken többek között gépkocsikat, lakásokat és egy hajót foglaltak le, összesen 1 milliárd forint értékben. Az NAV szerint a mostani akcióval a teljes elkövetői kört sikerült felderíteni.