Áfában mindenkit ver Magyarország

2015.12.04. 16:15

Sehol a fejlett világban nem adóztatják meg annyira a fogyasztást, mint Magyarországon – többek között ez derült ki az OECD legfrissebb, adóbevételekkel foglalkozó elemzéséből. A 370 oldalas tanulmány mellé az OECD készített egy szuper interaktív térképet, amin jól látszik, hol mennyi adó jön be, és honnan.  Eszerint

Magyarországon 2014-ben a GDP 16,9 százalékának megfelelő összeget szedett be az állam a fogyasztás megadóztatásával,

sokkal többet, mint az OECD-átlag 11 százalék. Ebben a kategóriában csak Dánia ér a közelünkbe, ott a GDP 15,2 százaléka jön be a fogyasztási adókból, a legkevesebbet pedig az amerikaiak adóznak így, csak 4,5 százalékot.

(A térképen be lehet állítani, hogy melyik adónem szerint színezze be az országokat, minél sötétebbek, annál több adó jön be az adott adónemből. De nemcsak térképeket, hanem rangsorokat is lehet nézegetni rajta – ezekből is látszik, hogy Magyarország a fogyasztás adóztatásának aranyérmese. Érdemes vele játszogatni.)

A jövedelemadózásban viszont, hála a 16 százalékos egykulcsos adónak, az OECD-lista alján vagyunk: Magyarországon csak a GDP 6,5 százaléka kerül így az államhoz. Ennél kevesebbet csak öt országban fizetnek jövedelemadóként: Chilében, Szlovákiában, Lengyelországban, Törökországban,  és Mexikóban. 

Úgy általában Magyarországon a GDP 38,5 százalékát fizettük de adóban tavaly, egy kicsit többet adózunk a GDP-hez mérten, mint a 34 százalékos OECD-átlag. A legtöbb adót a dánok fizetik, a GDP 50 százalékát, utánuk a franciák és a belgák jönnek 45 és 44 százalékkal. A legkevesebbet pedig a mexikóiak fizetik a közösbe, csupán a GDP 19,5 százalékát.