Sokba kerül a cégeknek az szja-reform

2015.12.22. 12:15

Ön nyilván nagyon örül, ha azok közé tartozik, akiknek jövőre már a NAV csinálja meg a személyi jövedelemadó-bevallását. A Baker Tilly Hungária könyvvizsgáló cég szerint viszont a cégek nem örülnek ennyire a változtatásnak, mert ez sok adminisztratív költséget jelent majd nekik.

A NAV, amikor kitölti az adóbevallásokat, a cégektől kéri majd be a dolgozók adatait. Ezt a cégnek mind össze kell gyűjtenie és elküldenie, ami lefoglal pár embert pár napra, ami pedig pénzbe kerül. Ezt azoknál a dolgozóknál kell csak megcsinálniuk, akiknek az előző éven nem volt mellékjövedelme, levonható költsége és kiskorú gyereke, de még így is vagy másfél millióan lehetne azok, akik élni tudnak ezzel a lehetőséggel.

Ráadásul a munkavállalók, amikor a NAV kipostázza nekik az adóbevallás-tervezetüket, szintén a cégük pénzügyi osztályához fog fordulni, úgyhogy a könyvvizsgálók szerint a munkaadók igazából több időt takarítanak meg, ha a pénzügyesekkel megcsináltatják az adóbevallásokat, mintha a NAV és a munkaállalók között közvetítenek.