Így változik meg az életünk 2016-tól

2016.01.01. 07:03
Amellett, hogy kitaláljuk, mit fogunk megfogadni, mit fogunk csinálni az új évben és mit nem fogunk többet csinálni a szilveszteri bulin, itt az idő, hogy megnézzük azt is, milyen változásokat hozott 2016.

1. Csökken az szja

Önnek van jövedelme és fizet utána adót? Mostantól kevesebbet fog, mert a 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs 2016-tól 15 százalékos lesz. Ezzel úgy 120 milliárd forinttal kevesebb pénze lesz szja-ból az államnak, vagyis ennyivel több marad az adófizetőknél. Ráadásul ha csak egy helyről van jövedelme, akkor jövőre már kérheti, hogy a NAV csinálja meg az adóbevallását. Ehhez egy bevallási nyilatkozatot kell elküldeni elektronikusan vagy papíron.

D MAR20130521015

2. Több támogatás a gyerekek után

Változik az összeg, amit a családi adókedvezmény alapján levonhatunk majd az adóalapból. Jövőre egy gyermek után 66 670, kettő után 83 330, három után pedig 220 000 forinttal kevesebb összegből kell adóznunk.

3. Három gyerekért 20 millió forint jár

Januártól úgy változtatják meg a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagy csokot, vagy új szocpolt, hogy az a fiatal házaspár, amelyik bevállalja, hogy bizonyos időn belül lesz három gyermeke, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió 3 százalékos kamatozású hitelt kap a kormánytól új építésű lakás vásárlására és új ház építésére. Ahhoz viszont, hogy ezt igénybe lehessen venni, legalább fél éve stabil munkahellyel és büntetlen előélettel kell rendelkezni.

A 10+10-es kedvezmény viszont csak új lakásokra és házakra lesz érvényes, amik ráadásul nem lehetnek kisebbek, mint 60 illetve 90 négyzetméteresek, ilyet pedig leginkább a külvárosokban vagy az agglomerációban lehet majd találni, úgyhogy ez a program megfordíthatja az elmúlt évek folyamatait és a fiatal családok megint beveszik majd a városok szélét. Nem járnak majd rosszul azok sem, akik használt lakást vagy házat vennének, ők is igényelhetnek szocpolt, igaz kisebb összegben.

4. Kisebb a sertéshús áfája

27 százalékról 5 százalékra csökkent. Aki viszont azt fogadta meg, hogy több resztelt májat vagy szalontüdőt eszik az új évben, az nem fog tudni ezen spórolni, mert a sertésmáj, tüdő és a zsírszalonna áfája jövőre is 27 százalék marad.

5. Drágul a házi pálinkafőzés

Aki a sertéssültnek egy kis házi pálinkával ágyazna meg, annak tudnia kell, hogy már nem ússza majd meg évi 1000 forinttal az otthoni pálinkafőzést. 2016-tól literenként 700 forintért kell párlatadójegyet venni a NAV-tól, ráadásul előre, még mielőtt lefőznénk a cefrét. Elsőre legalább öt, egy évben pedig maximum 86 jegyet vehetünk, szóval valahol 3500 és 60 200 forint között kell adózni a pálinka után. Ha pedig az önkormányzatok adóhatósága valakinél azt találja, hogy többet főzött, mint lehetne, akkor 15 napon belül ki kell váltani a jegyeinket, vagy 200 ezer forintos büntetést is kaphatunk.

6. Kisebb a bankadó

Csökken a pénzügyi szervezetek különadója, vagyis a bankadó. A bankok az adóalapjuk 50 milliárd forint feletti része után az eddigi 0,53 százalék helyett jövőre csak 0,24 százalékot kell fizetni.D MAR20140520003

7. Jön az e-kártya és a javítható fekete pont

Januártól jön az e-kártya, ami a személyi adatokon kívül elektronikusan tartalmazni fogja a társadalombiztosítási azonosító jelet és adóazonosító jelet is. Ezzel az egy igazolvánnyal tehát nagyjából minden hivatalos ügyet el lehet majd intézni. Külön jogosítvány azért még kell majd, ebben viszont javíthatók lesznek majd a fekete pontok, ha az ember részt vesz egy utánképzésen. 13 pontig 9 ponttal, 14–17 pont között 6 ponttal lehet javítani mostantól.

8. Gyorsabb az ügyintézés

A kormány bürokráciacsökkentő csomagja alapján felgyorsítanak egy sor ügyintézést. Építési engedélyek, környezetvédelmi engedélyezés, működési engedélyek, piacfelügyeleti eljárások, panaszkezelés a rendőrségen, hatósági eljárási határidők, munkaügyi ellenőrzések, külföldi bizonyítványok elismertetése, felsőoktatási felvételi eljárások, különféle ügyintézési és ügyfélértesítési határidők rövidülnek le. Hogy melyik mennyivel, az változó, de a törvényjavaslat több esetben határoz meg például 21 napot, a korábbi, 30 százalékkal hosszabb ügyintézési idő helyett.

Több hivatalnak is lehetővé teszik, hogy elektronikusan intézzenek ügyeket. Ez érint több autóval kapcsolatos ügyintézést, de egészségügyi dolgoktól kezdve, a fémkereskedelmen át jogsegélyes és egyes rendőrségi ügyeken keresztül sok mindent.

9.  Csomó mindenhez nem kell engedély

Na nem a fegyverek vagy veszélyes állatok tartásához, hanem olyan munkákhoz és tevékenységekhez, például ha valaki belső ellenőri tevékenységet, vagy ha valaki airbnb-zni akar, és szálláshely-szolgáltatóvá szeretne válni, esetleg utazásközvetítő, utazásszervező lenne, állatotthont nyitna, vagy mondjuk aranyékszert árulna. Ehhez eddig külön engedély kellett, január után elég lesz majd bejelenteni. A 300 négyzetméternél kisebb lakások esetén is eltörlik az építési engedélyezési eljárást, csak bejelentési kötelezettség lesz.  

  

D SOS20110520057 Fotó: Soós Lajos

10. Nem kell többet az erkölcsivel vacakolni 

Az is változik, hogy nem kell mindenhova bemutatni az erkölcsi bizonyítványt. Ez nem azt jelenti, hogy ezután sötét múltú emberek léphetnek majd felelős társadalmi tisztségekbe, vagy kaphatnak gond nélkül fegyverviselési engedélyt, hanem azt, hogy ha egy engedélyezési folyamatban a hatóság kíváncsi rá, hogy valaki büntetett előéletű-e, egyszerűen lekéri a nyilvántartásból. A dolgot kiterjesztik mindenféle munkavédelmi, környezetvédelmi, légi közlekedési, végrehajtási, pénzügyi és egyéb területre.

11. Csökkent a lakásépítés áfája

Talán ez lesz az egyik legnagyobb vagy legnagyobb hatású változás jövőre, azzal együtt, amiről majd a következő pontban lesz szó, ez ugyanis teljesen felbolygathatja a magyar építőipar állóvizét. A lakásépítések áfája jövőre 27 százalékról 5 százalékra csökken, egész pontosan a vállalkozók és magánszemélyek a benyújtott számlák alapján visszaigényelhetik az 5 és 27 százalék közötti különbözetet. Ettől a kormány azt várja, hogy 3-5 ezerrel több lakás épüljön az országban jövőre, mint idén, jó hatással lesz a foglalkoztatásra és a gazdaságra úgy általában. És ami a legfontosabb, több lakásból lehet majd válogatni. 

12. Máshogy pihenhetünk

A heti pihenőnapokkal kapcsolatban is változnak a szabályok: jelenleg ugye heti két nap pihenőidő illeti meg a munkavállalót, ami leginkább szombat és vasárnap. A munkaadónak viszont joga van mondjuk hétfőt és csütörtököt is pihenőnapnak jelölni, de még ilyenkor is van egy nap a havonta, amit a munkavállaló jelölhet ki. A napi pihenőidő kapcsán új rendelkezés, hogy ha valaki több műszakot is dolgozik két nap alatt, akkor úgy kell alakítani a beosztását, hogy a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartama legalább 22 óra legyen.

13. Nőtt a minimálbér

111 ezer forint lesz idén a bruttó minimálbér, és 129 ezer forintra emelkedik a garantált bérminimum.

14. Nőtt a nyugdíj

Az általános emelés több mint húsz járandóságot, és nagyjából 2,6 millió embert érint. 1,6 százalékkal növekszik az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, a szolgálati járandóság, a korhatár előtti ellátás, a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás, a fogyatékossági támogatás, a vakok személyi járadéka, a polgármesterek közszolgálati járadéka, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, a politikai rehabilitációs nyugdíj és az 56-osok nemzeti helytállásáért adott pótlék.