Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Ötödével olcsóbban vehet sertéshúst

000 Par8249088
2016.01.05. 07:57

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előrejelzése szerint éves szinten 25 milliárd forint maradhat a vásárlók zsebében, ugyanis januártól 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, ami elvileg a bolti ár 17 százalékos csökkenését eredményezi. A Magyar Nemzet megnézte, hogy mennyi látszik most a piacon ebből, és nagyjából az derült ki, hogy sok helyen már látszik az árcsökkenés, de azért még nem mindenhol.

A szövetség 30-40 százalékra becsülte a feketézés arányát a piacon eddig, ez az oka annak, hogy áfacsökkentés nem egy az egyben látszódik majd az árakon. A lap cikke alapján:

  • a Tesco polcain 1149 forint helyett 950 forintba kerül a sertéscomb és a csontos tarja kilója, az óévben még 1399 forintos oldalas, illetve dagadó új ára 1157 forint, a csontozott tarja 1549 forint helyett 1281 forintba kerül.
  • Az Auchan arról számolt be a lapnak, hogy január 1-jétől 17,32 százalékkal csökkentek a boltjaikban a sertéshús ára.
  • A Lidlnél több esetben még 17 százaléknál is többet csökkentettek, akár 23 százalékot is.
  • A CBA-nal is csökkentettek, de a boltjaik szabad kezet kaptak az árazásban, így nem egységesen csökkent a sertéshús ára a boltjaikban.
  • A hentesek viszont egyelőre még kivárnak az árcsökkentéssel, hogy megtudják, milyen áron tudják beszerezni a húst.

Az OKSZ tájékoztatása alapján az is fontos, hogy a vágási melléktermékre és a belsőségre már nem terjed ki a csökkentés, tehát a sertésmáj, a sertészsiradék, és a zsírszalonna sem lesz olcsóbb. Ugyanez igaz a feldolgozott húsféleségekre, így várhatóan a kolbász, a sonka, a szalámi vagy a virsli sem lesz olcsóbb mostanában.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.