Ambrus
-7 °C
3 °C

Megint trükkel csökkent az államadósság

2016.01.25. 14:25

Karácsony és szilveszter között egy hétben eltűnt a központi költségvetés adósságából 427,6 milliárd forint annak érdekében, az államadósság csökkenő pályán maradjon. Az adatokat most hozta nyilvánosságra az ÁKK Zrt. Már a korábbi jegybanki számok is arra utaltak, hogy az adósságcél elérése érdekében komoly pénzügyi műveletek zajlottak az év utolsó heteiben, derül ki a Napi.hu cikkéből.

A múlt év utolsó napján a központi költségvetés adóssága - amely nagyságrendileg lefedi az államadósság 96-97 százalékát - 24 699,72 milliárd forint volt - közölte a végleges adatokat az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. Eszerint a központi költségvetés adóssága alig 818,6 milliárd forinttal emelkedett, ami több szempontból is figyelemre méltó. Tavaly a költségvetés hiánya 1218 milliárd forint volt - vagyis kerek négyszáz milliárd forinttal lassabban nőtt az adósság, mint amekkora volt a költségvetési hiány.

A másik említésre méltó momentum, hogy ez a 400 milliárd forint körüli adósság az év utolsó hetében tűnt el.: az ÁKK Zrt. heti adati szerint a központi költségvetés adóssága 2015 december 23-án még 25 127 milliárd forint volt - ez csökkent december 31-re 24 699,72 milliárd forintra - ami egy hét alatt 427,6 milliárd forintos csökkenést jelent.

December 11. és december 3. között 1212 milliárd forinttal csökkent az adósság, ami alapján aligha lehet arról beszélni, hogy az államadósság a gazdasági teljesítménye által csökkent volna. Pedig az államadósság valódi csökkenéshez tavaly adott volt a három százalékot közelítő gazdasági növekedés, így a GDP-arányos mutató a növekedésnek köszönhetően csökkent.

Ennek ellenére láthatóan nem sikerült csökkenő pályán tartani az államadósságot, ezért volt szükség a GDP 3-3,5 százalékára rúgó mesterséges adósságcsökkentésre - csak így tudta a kormány az alkotmányban rögzített adósságcsökkentést prezentálni.

Nem ez az első adat arra, hogy a kormány tavaly is kozmetikázta az adósságmutatót: erre utal a jegybank korábbi adatközlése, miszerint 2015 decemberében a kincstári egységes számla (az államháztartás főszámláján levő) egyenlege egyetlen hónap alatt 1416 milliárd forinttal történelmi mélységbe, 659,6 milliárd forintra csökkent.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!