140 milliós áfacsalást leplezett le a NAV

2016.01.29. 10:14

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói felszámoltak egy cégcsoportot, aminek a tagjai 140 millió forint áfát csaltak el. Az cégcsoport térítéses betegellátásra toborzott pácienseket főként a volt szovjet utódállamokból. A költségvetésnek okozott kár már az akció napján megtérült, derül ki a NAV közleményéből.

Egy ukrán származású pécsi férfi irányította a külföldi pácienseknek egészségügyi szolgáltatások közvetítésével foglalkozó cégcsoportot. Főként a volt szovjet utódállamokból, Ukrajnából, Moldovából, és Romániából toboroztak betegeket magyarországi térítéses onkológiai ellátásokra. A gyógykezeléseket három különböző klinikán végezték el.

A gyanú szerint a gyanúsított férfi cégei a külföldi betegeknek vízum-ügyintézést, betegszállítói-, tolmácsolási- és szálláskeresési szolgáltatást nyújtottak. De ők tartották a kapcsolatot a gyógykezelést végző egészségügyi intézményekkel is. A betegek a gyógykezelések több ezer, sőt esetenként több tízezer eurós díját a közvetítő cégek nevében eljáró embereknek fizették ki. Ők pedig a közvetítői szolgáltatás díját levonva, a fennmaradó összeget szabályosan eljuttatták a klinikáknak.

A teljesen jogszerűnek tűnő ügyletet követően a közvetítő cégek számláikat áfa nélkül állították ki, és bevételeiket adóbevallásukban adómentesnek tüntették fel, holott tisztában voltak azzal, hogy a hatályos áfatörvény alapján az általuk végzett betegközvetítői tevékenység után adót kéne fizetnie. Így 140 millió forint áfát nem fizettek be az állami költségvetésbe.

Az akcióban a pénzügyi nyomozók adórevizorokkal, informatikusokkal kiegészülve Baranya, Pest és Hajdú-Bihar megyében dolgoztak. Kora hajnaltól a késő esti órákig összesen tizenkét helyszínen nyomoztak. A pécsi férfit elfogták, és gyanúsítottként kihallgatták, és még több tanút is kihallgattak.

Az okozott kár biztosítása érdekében mintegy százötven millió forint értékben zároltak két ingatlant, huszonegy bankszámlát, valamint lefoglaltak tizenegy gépjárművet, készpénzt, és az ügyben érintett cégek üzletrészeit. A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik, a bűncselekmény miatt büntetésként akár nyolc év börtönt is kaphatnak az elkövetők.