Csökkentik néhány állampapír kamatát

2016.02.03. 14:16 Módosítva: 2016.02.03. 14:19

Egységesen 25 bázisponttal csökken a lakosság számára értékesített fél-, egy- és kétéves kincstárjegyek kamata február 8-tól - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán az MTI-vel.

Az ÁKK hangsúlyozza, hogy a 2,25-2,75 százalékos új kamatok mértéke továbbra is kiemelkedő a hasonló lakossági pénzügyi termékek között. A hosszabb lejáratú, fix és változó (inflációtól illetve pénzpiaci kamatoktól függő) kamatozású lakossági kötvények kamatát az intézkedés nem érinti.

A lakossági állampapírok iránti kereslet tavaly kiemelkedő volt, 46 százalékkal nőtt az állomány. A központi költségvetés adósságából 14 százalék, a forint adósságból pedig 21 százalék van a lakosság kezében - áll a közleményben. Az ÁKK szerint a kereslet az idén is erőteljes maradt, az idei évre tervezett 14 százalékos állománybővülés nagy valószínűséggel teljesül, ami megengedi a rövid kamatok kismértékű csökkentését.

A Magyar Államkincstárban és a forgalmazásra szerződést kötött bankok hálózatában értékesített Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) és Féléves Kincstárjegy (FKJ) kamata 2,5 illetve 2,25 százalékra csökken.

A Magyar Postán forgalmazott papír alapú egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek (KTJ) kamata 2,25 valamint 2,75 százalékra mérséklődik. Az egyes kiemelt postahelyen, elektronikus értékpapírszámlán értékesített Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJP) befektetések után éves szinten 2,5 százalékos kamatot könyvelhetnek el a lakossági kisbefektetők.