Szinte minden második magyar gyümölccsel adót csalnak

2016.02.04. 07:45

A tejesek, a halasok vagy a baromfitenyésztők után most némi késéssel a zöldség-gyümölcs termesztők is beálltak a körbe, azaz újra elkezdtek alacsonyabb áfért rimánkodni. Ők is csak a saját ágazatuknál kérnének ötszázalékos áfát, és ők is a rengeteg adócsalás miatt, írja a az MTI szerint a Magyar Nemzet.  Annyira nem új azért az áfacsökkentős dolog, három-négy éve legalább bedobják eredmény nélkül ezt néha, legalábbis az egyik fő szervezetük, a dinnyekartellből ismerős Fruitveb alapján. 

Most viszont még elmondták hozzá, hogy az általuk használt becslések szerint a 27 százalékos áfa mellett nagyjából a zöldség-gyümölcs iparágban 40 százalékos lehet a feketegazdaság aránya. 

"A legálisan működő őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések működése veszélybe került. A tejágazathoz hasonlóan itt is körhintacsalásról beszélhetünk. Sokan számla nélkül vásárolják fel a termékeket, amit aztán számlával adnak el akár közvetlenül gyári felhasználásra. Sok esetben még vissza is igénylik az áfát ezek után" - magyarázta el a az áfacsalást ebben az iparágban is Csizmadia GYörgy, a Fruitveb szervezet alelnöke. 

Az importon az elmondása szerint sokat javított az ekáer-rendszer, szóval a belföldi zöldség-gyümölccsel trükközhetnek igazán a forgalom nagyjából feléért felelős csalók.

A Fruitveb egyébként onnét is ismerős lehet, hogy korábban a vámok visszaállítását is javasolta, mert más országokban egyes gyűmölcsöknek egyszerűen jobb az időjárás és a klíma, így pedig vámok nélkül soha nem lesznek versenyképesek a magyar termelők egyes növényekkel.