Új ötlettel állt elő az EU az adóelkerülés ellen

2016.02.09. 16:38

A multinacionális cégeknek részletes bontásban nyilvánosságra kellene hoznia, hogy pontosan mennyi pénzt kerestek az egyes európai országokban, legalábbis ha átmegy az EU-s döntéshozatali folyamaton az Európai Bizottság legújabb terve, amivel a multicégek adóelkerülését próbálnák korlátozni.

Az ötlet nem új, a bankoknak és bányavállalatoknak már most is országokra bontott jelentést kell adniuk a bevételeikről, a bizottság most ezt terjesztené ki minden más iparágra is.

Pierre Moscovici adóügyekért felelős EU biztos persze korábban azt mondta, csak akkor vezetnék be ezt a szabályt, ha közgazdasági elemzések azt mutatják, hogy ezzel nem rontanák a kérdéses cégek versenyképességét, a Financial Times szerint viszont az elemzés elkészült és azt mutatja, hogy kibírnák a vállalatok, ha mindenki tudná, hol mennyi pénzt keresnek, és ez után hol mennyit nem adóznak.

A javaslatban az a szép, hogy a bizottság dolgozóin kívül senkinek nem tetszik,

se azoknak, akik több átláthatóságot szeretnének, se azoknak, akiknek tetszik a mostani, kiskapus rendszer. Ha az EU tagállamai elfogadnák a javaslatot, akkor az unióban szigorúbb szabályozás vonatkozna a multik adóbevallására, mint az OECD-ben, emiatt pedig a fő vállalati lobbicsoport, a BusinessEurope már el is kezdett arról beszélni, hogy a lépés hátrányosan érinti majd az európai cégeket az OECD-n belül.

Az igazságosabb adózásért kampányoló European Network on Debt and Development szakértője szerint pedig a bankokra és bányavállalatokra érvényes szabályok sem működnek jól, ezek a cégek még mindig el tudják kerülni, hogy rendesen adózzanak mindenhol, ezért nem lesz sokkal jobb a helyzet attól, ha ezt kiterjesztik a Google-re és a Facebookra is.

A javaslatról legkorábban áprilisban hozhatnak majd döntést Brüsszelben.