Malvin
9 °C
25 °C

Az edzőtermekben is online kassza lesz

2016.03.22. 15:44

"Idén szeptember 30-tól, és 2017. január 1-től két lépcsőben kiterjesztjük az online kasszák használatát" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón kedden.

Varga elmondta, hogy a Kereskedelmi- és Iparkamarával közösen nézték meg azt, hogy mik a feketegazdaság által leginkább fertőzött területek, és ez alapján döntötték el, hogy mely területekre terjesztik ki az online kassza használatát.

Ez alapján 2016. szeptember 30-tól a

  • A gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást végzőknek,
  • ruházati tisztító szolgáltatást végzőknek,
  • plasztikai sebészeteknek,
  • a szórakozóhelyeknek,
  • és az edzőtermeknek

kell bevezetnie az online kasszát, 2017. január elsejétől pedig a pénzváltókra terjesztik ki a kasszákat.

30 ezer új helyre számítanak

"Úgy gondoljuk, hogy elegendő időt adunk arra, hogy a cégek felkészüljenek az átállásra" - mondta Varga, aki arról is beszélt, hogy a szerdai kormányülésen mérlegelni fogják, hogy támogatást kapjanak-e azok, akiknek most be kell vezetnie az elektronikus kasszát. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani kiterjesztés azért más, mint a korábbi bevezetés - amikor a cégek 50 ezres támogatást kaptak - mert mostanra már verseny van az online kasszák gyártói között.

Varga elmondta, 30 ezer új olyan helyre számítanak, amin keresztül az adóhatóság rá fog látni ezeknek az iparágaknak a működésére. Azt pontosan nem tudta megmondani, hogy mekkora pluszvételre számítanak a kasszák kiterjesztéséből, de azt mondta, akár több tízmilliárdos bevételt is el tudnak képzelni.

A taxisokkal még egyeztetnek

Varga elmondta, hogy jelenleg közel 217 ezer online pénztárgépet használnak Magyarországon. "Számításaink szerint 2014-ben ezeknek a használata 150 milliárd, 2015-ben 60 milliárd folyt be az államkasszába, pusztán azért, mert nehezebb adó csalni. Azt, hogy a szabályozás jó irányba halad, az is alátámasztja, hogy több szektor kifejezetten kérte a kasszák bevezetését, ilyenek voltak a pénzváltók is" - mondta Varga.

A taxisokkal további egyeztetések vannak még, "azt szeretnénk elérni 2017. január elsejéig, hogy felesleges legyen az online kassza taxikra való kiterjesztésére. Azon dolgozunk, hogy a NAV a taxis cégek rendszerére lásson rá, és így ne legyen szükség online kasszákra" - mondta Varga.

Ment a találgatás

Az elmúlt időszakban megjelent hírek alapján is arra lehetett számítani, hogy két lépcsőben bővítik majd ki azoknak a cégeknek a körét, akiknek kötelező lesz online pénztárgépet használnia.

Viszont az a bejelentésig nem volt egyértelmű, hogy pontosan mely szakmák képviselőire fog vonatkozni az új kasszák bevezetésének kötelessége. Korábban úgy lehetett tudni, hogy a fodrászok, és a falusi vendégfogadásból élő kisvállalkozóknak nem kell bevezetni az online kasszát, viszont az italautomaták üzemeltetői és a taxisok, illetve a pénzváltók nem ússzák meg. A bejelentés alapján közülük végül csak a pénzváltóknak kell majd bevezetniük az e-kasszát.

Több adót szednek be

Az elektronikus kasszák bevezetését 2012 végén hirdették meg, és végül a határidő tologatása után csak 2014 szeptemberétől kezdve büntetett a NAV a pénztárgépcsere hiánya miatt, és csak 2015-től nem lehetett már egyáltalán régi kasszát használni.

Így a NAV-hoz bekötött pénztárgépeken keresztül az adóhivatal közvetlenül és folyamatosan rálát a forgalmi adatokra, hamarabb kiszúrja, ha például valakihez gyanúsan kevés ügyfél érkezik, vagy egy-egy nap, vagy időszak forgalma jelentősen eltér a többitől.

Volt például, hogy az adóellenőrök ez alapján szúrták ki, hogy a boltost átverik alkalmazottai: a pénztárosok azokban az órákban, amikor a főnök nem volt ott, nem ütötték be a gépbe a vásárlásokat. Mindezt egyébként a számok is igazolták, ahogy az ábrán is látszik, az áfabeszedés hatékonysága javult (erről itt írtunk részletesebben).

 

A NGM adatai szerint 2014-ben az előző évinél közel 22 százalékkal, mintegy 66 milliárd forinttal több áfabefizetési kötelezettségről adtak számot bevallásaikban a kiskereskedelmi szektor azon szakágazataiban, amelyek az áfacsalásokkal legérintettebb területeknek számítottak. A teljes kereskedelmi szektor tavaly közel 14 százalékkal, 227 milliárd forinttal több fizetendő áfát vallott be az előző évinél.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.