Megszavazták a rendeleti büdzsét

2016.03.30. 13:02

A kormánypárti képviselők támogatásával az Országgyűlés megszavazta az államháztartásról szóló törvény módosítását, amelyet még Lázár János terjesztett a parlament elé egy hónappal ezelőtt. A módosítás lényege, hogy a kormány bármilyen kormányhatározattal, rendelettel forrást biztosíthat bármilyen cél érdekében, a hatályban lévő költségvetési törvény módosítása nélkül. Ezzel a költségvetés módosításának folyamata kevésbé lesz átlátható, írja a Portfolio.

A benyújtott ellenzéki módosító javaslatokat a parlament nem tartotta fent szerda délelőtti döntésével. A törvény módosítását 114 igen, 56 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

Február 26-án került a parlament elé Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter államháztartási törvényt módosító javaslata, majd előterjesztőként csatlakozott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Vagyis utólag a költségvetésért felelős miniszternek is szót adtak, olyannyira, hogy a bizottsági ülésen már a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékesei érveltek a törvénymódosítás mellett.

A módosítás lényege, hogy a kormány bármilyen kormányhatározattal, rendelettel forrást biztosíthat bármilyen cél érdekében, a hatályban lévő költségvetési törvény módosítása nélkül, vagyis nem kell a parlament elé vinni az ügyet (nincs parlamenti vita), nincs beszámolási kötelezettsége a kormánynak, kikerülhető a költségvetést ellenőrző Költségvetési Tanács.

Az NGM a Portfolio kérdésére korábban azt válaszolta, hogy érdemben semmi nem változik a törvényjavaslattól, a kormány ezekkel a jogkörökkel már eddig is rendelkezett. Akkor már csak az a kérdés, hogy miért volt szükség a törvénymódosításra.