Kevesebb az áfacsalás a Nagybani Piacon

2016.04.02. 09:50

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése óta kevesebbet áfát csalnak el a Budapesti Nagybani Piac kereskedői: egy év alatt több mint 748 millió forinttal, 3 milliárd forint közelébe nőtt a befizetendő áfa összege, miközben a visszaigényelhető összeg 94 millió forinttal, az egy évvel korábbi kevesebb mint felére csökkent - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

Az adóhatóság közleményéből kiderül, hogy az elmúlt évben végzett több mint kétszáz helyszíni ellenőrzés nyomán nemcsak csökkent a visszaélés a piaci kereskedelemben, hanem sok esetben a raktáron lévő készletek lefoglalásával, az adócsalók vagyonának lefoglalásával sikerült visszaszerezni a be nem fizetett adó egy részét.

Az ekáernek a NAV szerint a tapasztalatok alapján nemcsak az az előnye, hogy utólagosan pontosabban lehet ellenőrizni miatta, hanem jól érzékelhető már a rendszer léte miatt is kevesebb a csalás. Mindez a kereskedők bevallott forgalmi adataiban és a költségvetési bevételekben is nyomon követhető.

Az ekáernek a zöldség-gyümölcs kereskedelem megtisztulásában látható eredményei vannak, amit maguk a termelők is alátámasztanak - idézi a NAV közleménye a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Konkrét jelenségeket is említ a szervezet az ágazat szereplőire hivatkozva: például a tavaly tavaszi import primőráruk (főként a paradicsom) termelői árának jelentős emelkedését, ami a szakemberek szerint az áfacsalás és átcsomagolásos visszaélések visszaszorulása miatt van.