Listázná az EU az adóparadicsomokat

2016.04.07. 19:30

Az Európai Bizottság az adóparadicsomok listájának összeállítását sürgeti, aminek hat hónapon belül el kell készülnie - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa csütörtökön Brüsszelben, írja az MTI.

Moscovici szerint az uniós tagállamoknak egy közösen összeállított, a valóságot tükröző listáról kell megegyezniük az adóparadicsomokat illetően már a következő hat hónapban, és meg kell büntetni azokat az országokat, amik elrejtik az adóköteles pénzeket.

A tagállamoknak jelenleg eltérő listáik vannak az adóügyekben nem együttműködő országokról, és esetükben szabadon dönthetnek az esetleges korlátozó intézkedésekről - tájékoztatott. Az Európai Bizottság januárban jelentette be, hogy listát készít az adóparadicsomokról, és szankciókat kíván kilátásba helyezni ellenük.

A múlt héten a Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. Az eltitkolt offshore vállalatokról kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel.