Emánuel
3 °C
12 °C

A társasági adókra fájhat az EU foga

2017.01.11. 17:11

Csütörtökön mutatják be hivatalosan Brüsszelben azt a jelentést, amely az EU költségvetésének reformjára tesz javaslatokat. Ennek a dokumentumnak viszont egy része már most kiszivárgott, amiből kiderül többek között, hogy a terv szerint 

az áfa mellett a társasági adó és az üzemanyagok jövedelmi adójának egy részét is be kellene dobnia a közösbe a tagállamoknak. 

A reformcsomag összeállítására a korábbi olasz miniszterelnököt és EU-biztost, Mario Montit kérte fel az Európai Bizottság, akinek csapata mostanra állt elő a javaslattal. Ami ebben van, az persze még csak az, ami, ötletek gyűjteménye, hogy ebből mi válik valósággá, az még hosszas tárgyalások és politikai harcok kérdése lesz.

A kiszivárgott javaslatcsomag Magyarország számára talán legérdekesebb része az, hogy bővítené azoknak az adóknak a körét, amelyekből az EU költségvetése összeáll, vagyis amikből egy kicsit elkér a tagállamoktól. Eddig az általános forgalmi adóból ment Brüsszelnek pénz, ezért is kell az áfa minden változtatását az EU-val egyeztetni. Montiék viszont azt javasolják, hogy bővítsék ezt a kört

  • a társasági adóval,
  • a pénzügyi transzakciós adóval,
  • az elektromosságra kivetett adókkal
  • a környezetszennyezést büntető adókkal
  • és az üzemanyagok forgalmi adójával.

A javaslatcsomag nem foglalkozik a költségvetés kiadási oldalával, vagyis például azzal, hogy Magyarország kevesebb vagy több támogatást kapjon 2020 után. Annyiban viszont fontos a magyar kormány szempontjából a változás, hogy ha ezekből az adókból is folyna egy kevés az EU-nak, akkor ezeknek a szabályozására is rá kell látnia Brüsszelnek.

Sőt, a Portfolio.hu szerint elképzelhető, hogy az Európai Bizottság, az adóelkerülés elkerülésére hozott szabályokra hivatkozva arra kérje a kormányt, változtassa meg a most nagyon alacsonyra, 9 százalékosra vágott társasági adót. Az is lehet, hogy a tao-támogatások amúgy egyre átláthatatlanabb rendszerét is át kellene alakítani, ha az adó egy részét elkéri az EU.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!