Elfogadta a 2018-as költségvetést a parlament

2017.06.15. 17:11

Az Országgyűlés csütörtökön elfogadta a 2018-as költségvetést, amelyre 127 képviselő szavazott igennel, 62 pedig nemmel. A május elején benyújtott, de a héten még módosított költségvetés 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A parlament a végül elfogadott verzió szerint a jövő évi költségvetés

  • végleges bevételi főösszegét 18 751 milliárd 458,2 millió forintban,
  • kiadási főösszegét 20 112 milliárd 108,4 millió forintban,
  • a költségvetés hiányát 1360 milliárd 650,2 millió forintba állapította meg.

Ahogy azt korábban írtuk, a költségvetés kiadási oldalán alapvetően kicsit több jut sok mindenre az oktatástól az egészségügyön át rendvédelemig és hasonlókig, miközben 30 százalékkal kevesebb pénz jut majd például a közmunkaprogram támogatására. Emellett több területen folytatódnak az életpályamodellek, emelkedik például a katonák és rendőrök, bírók és ügyészek, NAV-dolgozók és tanárok fizetése. Varga Mihály a törvény elfogadásakor azt mondta, hogy 

  •  az oktatásra 81 milliárd forinttal,
  • az egészségügyi területre 102 milliárd forinttal,
  • nyugdíj-, családi és szociális kiadásokra 287 milliárd forinttal,
  • a rendvédelemre 83 milliárd forinttal,
  • gazdaságfejlesztésre pedig 205 milliárddal többet biztosít a büdzsé.

Sokkal több jut még  a “tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra”, az idei 100 millió forint helyett egyesen 75 milliárd forint, amiből látszik, hogy már a választásra készül a kormány.  Szintén a választási évben nagyon fontos, és sokat hangsúlyozza is a kormány, hogy a jövő évi költségvetés az ideinél is több, 226 milliárd forintot szán az otthonteremtési programra, 2018-tól a minimálbér további 8 százalékkal, míg a szakmunkás minimálbér újabb 12 százalékkal nő majd.

Családtámogatásra is sok pénz megy majd, erre még 20 milliárd forintot még a héten írt bele módosítóként a költségvetésbe a kormánypárt, ahogy azt is, hogy a Paks 2 beruházásnak is 20 milliárddal emelték a támogatását és a turizmus fejlesztésére is beírtak még több mint 16 milliárd forintot.

Hétfőn összesen 125 milliárd forintnyi többletkiadást írtak még bele a költségvetésbe. 

 A költségvetésben van több mint 200 milliárd forint tartalék,amelyet az év közben felmerülő kormányzati intézkedésekre és az előre nem látható kockázatok kezelésére és az  forrására  áll rendelkezésre költhet a kormány. A pártok és jelöltek parlamenti választási kampányköltségeire a négy évvel korábbihoz hasonlóan ezúttal is hatmilliárd forint jut majd. 

Bevételi oldalon több adó csökkent a kisvállalkozási adótól az internet és a hal áfájáig, de a kormány szerint úgy nő majd a gazdaság, hogy így is több pénz jön majd be, mint az idén. Áfából és szja-ból is nagyobb bevétellel számol a kormány, a társasági adóból viszont majdnem 400 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz az államnak. Bár sok adó csökken, emelkedik viszont a reklámadó, 7,5 százalékra, bár korábban arról volt szó, hogy nemhogy nem akarják emelni, de csökkenteni szeretnék ezt a tételt.