Adókedvezményt kapnak a praxisukat eladó háziorvosok

2017.07.11. 14:04

Jövő évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetni a praxisok eladása után, ha azt öt évnél régebben szerezte meg a háziorvos – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, ezzel is szeretnék gyorsítani és könnyebbé tenné a generációváltás folyamatát.

Hollós Gábor, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a köztestület már évek óta kérte a jogalkotót, hogy valahogy könnyítse meg a praxisok vásárlását és eladását. A most bejelentett intézkedéstől azt várják, hogy kevesebb lesz a betöltetlen háziorvosi praxis, így javul a lakosság ellátása.

Ónodi-Szűcs közölte azt is, noha a gyógyszertárak többsége teljesítette a törvény által előírt 50+1 százalékos gyógyszerészi többséget a patikák üzemeltetésében, folytatódik a patika-hitelprogram, megkönnyítve a fiatal gyógyszerészek tulajdonhoz jutását. Az államtitkár elmondása alapján öt olyan patika van Magyarországon, amely 2017 januárjáig nem felelt meg a tulajdoni hányadra vonatkozó, törvényben rögzített kritériumnak.  

Ónodi-Szűcs kérdésre válaszolva elmondta, hogy a patikai hitelprogrammal kapcsolatban uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, azonban az eljárást az unió június elején megszüntette.