Nyomoz a NAV a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2017.12.06. 08:35

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Igazgatósága a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uniós pályázataival kapcsolatban – írja a 24.hu. A portálnak mindezt Hadházy Ákos, az LMP társelnöke mesélte el, ő tett feljelentést két, szerinte gyanús projekt miatt. 

  • Az egyik ilyen ügyben Boros Anita, az NFM volt helyettes államtitkára és az egyetem docense 10 millió forintot kapott egy uniós projektből azért, hogy kiegészítse egy 2012-ben leadott könyvét.
  • A másikban pedig az NKE gyanúsan magas bérleti díjat fizet EU-s forrásokból kormányhivataloknak, akiknek a munkatársait a hivatalokban képzi tovább. 

Az LMP társelnöke eddig már vagy négy tucat feljelentést tett különböző korrupciógyanús ügyekben, ezek közül minden második-harmadikban indult is nyomozás, amelyeknek nagy részét bűncselekmény hiányában lezárták. Több ügyben, főleg az uniós pénzek elköltésével kapcsolatosakban viszont még mindig tart a nyomozás. 

Az NKE az Orbán-kormány egyik kedvenc oktatási intézménye, amely a Fidesz kormányzása alatt is jött létre, és amely egyes számítások szerint négyszer annyi pályázati és támogatási pénzt kapott eddig diákokra lebontva, mint bármilyen más magyar felsőoktatási intézmény. A kormány egyik javaslata pedig az itt megszerzett diplomához kötné, hogy valaki vezetői pozíciót tölthessen be a magyar államigazgatásban.