Az ÁSZ elnöke szerint lehetne még adókat csökkenteni

2018.01.15. 08:53

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke megállíthatatlan: miután az alapvetően a közpénzek elköltését ellenőrző szerv végigbüntette az összes ellenzéki pártot, de úgy, hogy az már a kormánynak is kényelmetlen lett, a fideszes képviselőből az ÁSZ elnökévé lett Domokos most az adópolitikáról szakért a Magyar Idők hasábjain.

A kormánybarát lapnak adott interjúban azt sürgette, hogy a kormány csökkentse tovább a személyi jövedelemadó, a járulékok és a munkabérek után fizetendő vállalkozói közterheket, mert „ettől a reálbérek emelkedése és a családok anyagi biztonságának növekedése remélhető”. 

Domokos – akinek ÁSZ-elnöki minőségében egyáltalán nem szerepe a kormány adópolitikáját értékelnie vagy ebben tanácsokat adnia, csak azt kellene ellenőrizni, hogy az állam rendben költse el azt a pénzt, ami az adóból bejön – úgy látja, hogy beérett az elmúlt évek átgondolt munkája, és az eredményhez az ÁSZ is hozzájárult. Az adóbevételek folyamatos emelkedésének hátterében az adórendszer átalakítása, a feketegazdaság visszaszorítása húzódik meg. 

Domokostól azt is megkérdezték, hogy lát-e esélyt az általános forgalmi adó csökkentésére, amire a Békés megyei közgyűlés korábbi fideszes elnöke azt mondta, hogy „az áfacsökkentés érzékeny dolog, csekélyebb változtatás is százmilliárdos bevételkiesést okozhat a költségvetésnek”, és hogy nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a forgalmi adó mérséklése hosszú távon a fogyasztói árakat is csökkenti, az viszont biztos, hogy ha az állam hatékonyan szedi be a forgalmi típusú adókat, akkor a feketegazdaság csökken. Erről pedig azt is mondta, hogy bátran kijelentheti, Magyarországon határozottan fehéredik a gazdaság.

Azért olyan dolgokról föltettek egy kérdést Domokosnak, amihez mint a számvevőszék elnöke tud hozzászólni, nevezetesen, hogy hogyan költi el az adóforintokat az állam.  Erről azt mondta: „A közpénzek felhasználásának hatékonysága kulcskérdés. Mindenekelőtt törvényesen, szabályosan kell elkölteni az adófizetői forintokat. Érdekes módon ezt az alapvető elvárást egyes politikai pártok sem teljesítik."

Domokos szerint az ÁSZ megállapította, hogy sok politikai szereplő (nem emelve ki név szerint egyet sem) nem átláthatóan és nem elszámoltathatóan kezelte az államtól kapott pénzét, az ÁSZ erre jutott a pártok 2015–16-os gazdálkodásának ellenőrzésekor. (Ami csak azért érdekes kijelentés, mert a Jobbik például pont a 2017-es gazdálkodására hivatkozva kapott 600 milliós bírságot az ÁSZ-tól.)

Az ÁSZ elnöke az interjút következőkkel zárta:

A közpénzek felhasználásától akkor várható nagyobb hatékonyság, ha minden közforinthoz ellenőrizhető eredményességi kritériumokat szab az állam, rögzíteni kell, milyen minimális eredményt várnak el a döntéshozók azoktól, akik a költségvetésből jutnak forráshoz.