Gulyás: Nincs veszélyben a bírók függetlensége

2018.05.08. 09:16

A kormány szeretné 4 százalék fölött tartani a növekedést a következő években is, amihez új gazdaságélénkítő lépéseket vezetnek majd be – mondta a Reuters hírügynökségnek Gulyás Gergely, aki Lázár Jánost követi majd a Miniszterelnökség élén. Gulyás azt mondta, hogy az új Orbán-kormány a mezőgazdaságtól a feldolgozóiparon át az építőiparig széles körű fejlesztéseket akar, de konkrét lépésekről még nem volt szó. Gulyás azt is mondta, hogy 

a minimálbért is tovább emelnék Orbán negyedik kormányzati ciklusa alatt.

D MTZ20180503019
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A miniszter arról is beszélt, hogy nincsenek tervben olyan reformok, amelyek veszélyeztetnék a bíróságok függetlenségét. Még ha lesznek is változtatások, a bírói függetlenség alaptörvénybe foglalt követelménye megmarad – mondta Gulyás. Szerinte éppen ezért nem várható, hogy Magyarország olyan konfliktusba kerüljön az EU-val, mint az Orbánra példaképként és szövetségesként tekintő lengyel kormány, amely ellen eljárást indított az Európai Bizottság a lengyel bírósági rendszer átalakítása miatt. Részben emiatt is tárgyalnak most az EU-ban olyan javaslatokról, amelyek alapján a jogállamiság megsértése miatt csökkenteni lehetne az uniós támogatásokat 2020 után.

A kérdésre, hogy Magyarország mikor vezetné be az eurót, Gulyás újra elmondta, hogy sok közgazdász szerint akkor lenne érdemes Magyarországnak is belépnie az eurózónába, ha a magyar életszínvonal elérte az eurózóna átlagának 80-90 százalékát. Jelenleg 67 százalék körül állunk.