no

A Dunaferrnél beindult a leépítés

2013.11.07. 11:57

November elsejével több kölcsönzött munkás került utcára az ISD Dunaferrtől, tudta meg a Duol.hu. A cég korábbi bejelentéséhez, a létszámleépítéshez híven elsőként a kölcsönzöttek maradnak munka nélkül. Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy  határozott időre szóló szerződésüket nem hosszabbítják meg, nem kötnek velük új szerződést.

Mezőközy András, a cég szóvivője azt mondta: valóban nem kötöttek új szerződést több kölcsönmunkással: a számuk néhány tucatra tehető. Azonban nem feltétlenül a létszámleépítés miatt döntöttek úgy, hogy megválnak tőlük – bár igaz, hogy most a vasmű szigorított ezen a területen. Azonban a kölcsönmunkásokat eleve egy bizonyos feladatra szokták szerződtetni: ha azzal végeztek, nem feltétlenül foglalkoztatják őket tovább a vasműben.

Korábban Jevgenyij Tankilevics cégvezető is kijelentette, hogy a létszámcsökkentésnél nem feltétlenül a kölcsönzött munkásokat küldik el: lehetnek közöttük, akiket továbbra is megtartanak.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: szervezetük jogsegélyt ad azoknak a kölcsönmunkásoknak, akik ezt kérik, mivel szerintük a kölcsönzötteknek is jár felmondás és végkielégítés. Megjegyezte, hogy az érdekvédők semmit sem tudnak a kölcsönzöttek elküldéséről.

Csütörtökön a vasműbe látogat Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, aki tárgyalni fog a cégvezetéssel és az érdekvédőkkel is.