Márpedig jár a vasárnapi bérpótlék

2013.11.23. 17:05 Módosítva: 2013.11.23. 17:06

A kereskedelmi érdekképviseleteket meglepte a Kúria döntése, miszerint a vasárnap után nem jár többletpénz. Sálinger József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerintKúria döntéséből nem következik, hogy mostantól nem kell bérpótlékot fizetni. A szakszervezet mindeképp szeretné megvédeni a dolgozók hétvégégi munkáért járó plusz juttatását, és a napokban alakíta ki részletes álláspontját.

A Kúria precedensértékű döntése alapján a plázák boltjaiban dolgozóknak már nem feltétlenül jár 50 százaléknyi bérpótlék a vasárnapi munka után, írja a Magyar Nemzet. Egy 2010-ben munkaügyi eljárás alá vont kereskedő ügyében hozott ítélet szerint a plázák üzletei az elmúlt években átalakult vásárlási szokások miatt vasárnap is működő vállalkozásnak minősülnek.

A munkajog.hu online tanácsadó portál szerint a plázák kereskedői így abba a körbe tartoznak, amit a munka törvénykönyve külön is meghatároz, vagyis rendeltetésük folytán vasárnap is működő munkáltatók. Ebbe a kategóriába tartoznak például a vendéglők, benzinkutak, egyes élelmiszerboltok, mert "társadalmi szokásból eredő igény van a működésükre".

Eddig vitatott volt, milyen megítélés alá esnek a plázák boltjai egy munkaügyi ellenőrzés esetén. A rendeltetésüknél fogva a hét utolsó napján is nyitva tartó üzletekben nem jár pluszpénz a munkavállalóknak.