Az okos nőknek a legrosszabb

2014.03.07. 14:26
Minél feljebb jutott egy nő, annál kevesebbet fog keresni az ugyanolyan szintű férfiakhoz képest Magyarországon. Ez persze függ a képzettségtől, az iparágtól, de még attól is, hogy sok férfi dolgozik-e az adott területen. Ebből a szempontból nőként megéri mondjuk HR-esnek menni egy egészségügyi szervezethez, míg a telekomszektorban gazdasági igazgatónak aláírniuk már jóval kevésbé.

A legfrissebb adatok szerint 2013-ban a férfiak bruttó átlagfizetése 220 ezer forint volt, míg a nőké 173 400 forint. A különbség így 21 százalék, ami jóval magasabb az európai 16 százaléknál - a hivatkozza a Napi.hu a Workania felmérését.

A felmérés szerint minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia ugyanis a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetők esetében pedig már jóval kisebb, 18 százalékos a lemaradás.

A telekomszektor a férfiaknak éri meg

A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16 százalék a bérszakadék, míg az adminisztratív munkakörök esetében 12 százalék. Amennyiben a szakképzett munkaerőt és a szolgáltatási szférát nézzük, úgy már 19 százalékos bérlemaradást láthatunk, míg a legkisebb különbséget a segédmunkásoknál mutatott ki a kutatás, mégpedig 5 százalákot.

A legmagasabb különbséget, 30 százalékot a telekommunikáció, valamint az értékesítés és kereskedelem területén mérték, de 20 százalék feletti a különbség a gyártás, a bankügy és a jog kategóriájában is, míg a közgazdaság és a pénzügyek területén 18 százalék.

Pozíció Nő vs Férfi
Ügyvezető igazgató (Cégvezetés) -27%
Termelési vezető (Menedzsment) -26%
Logisztikai igazgató (Cégvezetés) -25%
Referens (Állami- és közszféra) -24%
Projektmenedzser (Menedzsment) -23%
Gazdasági/pénzügyi igazgató (Cégvezetés) -22%
Főszakács (Vendéglátóipar, idegenforgalom) -22%
Marketingmenedzser (Marketing, reklám, PR) -19%
Key Account Manager (Értékesítés) -18%
Ügyvéd (Jog) -17%
Gyógyszerész (Gyógyszeripar) 0%
Pénzügyi elemző (Közgazdaság, pénzügyek, könyvelés) 2%
Asszisztens (Adminisztráció) 2%
Személyzeti vezető (Menedzsment) 3%
Cukrász (Mezőgazdaság és élelmiszeripar) 3%
Fogorvos (Egészségügy és szociális ellátás) 8%
Egészségügyi nővér (Egészségügy és szociális ellátás) 10%
Office manager (Adminisztráció) 12%
Laboráns (Vegyipar, Egészségügy) 15%
Bérszámfejtő (Közgazdaság, pénzügyek, könyvelés) 22%
Recruiter, kiválasztási specialista (HR, munkaerő-fejlesztés) 31%
Forrás: Fizetesek.hu

Minimális különbség - szinte azonos bérszint - mutatkozott az ügyféltámogatás, valamint a marketing, reklám, PR kategórián belül. Természetesen vannak olyan területek is, ahol a nők keresnek jobban: ilyen az ingatlan, illetve építőipar, az adminisztráció, a művészet, illetve a kultúra.

Az sem mindegy, hányan dolgoznak az adott területen

Ha a fizetéseket pozíciók és szakmák szerint hasonlítjuk össze, akkor némileg árnyaltabb képet kapunk. Az eredményeket ugyanis befolyásolja az is, hogy melyik nem képviselői dolgoznak többségben az adott területen. Ennek többféle magyarázata lehet onnantól, hogy mondjuk a nőiesebbnek tartott szakmákban inkább tartják jobb szakembernek a nőket odáig, hogy ahol elve nagyon koncentráltan főleg az egyik nem képviselteti magát, ott nehezebb a másik neműnek érvényesülni.

A felsővezetésben leginkább férfiakat találni, ennek megfelelően az ügyvezető igazgatók 27 százalékkal, a pénzügyi igazgatók 25 százalékkal, a kereskedelmi igazgatók pedig 18 százalékkal kapnak kevesebbet, ha nők. Ezen kívül az olyan pozíciókban, mint a közigazgatási referens (24 százalék), a projektmenedzser (23 százalék), a szakács (22 százalék), az újságíró (18 százalék), az ügyvéd (17 százalék) is jelentős a nők lemaradása.

Más a helyzet a bérszámfejtők esetében, ahol 22 százalékkal, gyógyszerészeti laboránsok esetében 13 százalékkal, az office managereknél 12 százalékkal, az egészségügyi nővéreknél 10 százalékkal, az általános iskolai tanároknál 5 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezekben a szakmákban ők vannak többségben.