Erre figyeljen, ha Németországban vállalkozik

2014.07.08. 07:52 Módosítva: 2014.07.08. 07:53

Komoly problémák adódhatnak Németországban abból, ha egy önkormányzati ellenőrzés során kiderül, hogy például a kőművesmunkával kapcsolatos tevékenységre bejelentett cég festési munkákat is végez, ugyanakkor ezt a tevékenységét elmulasztotta előzetesen bejelenteni - egyebek mellett ezt a praktikus tanácsot is tartalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) kiadványa, amely a német és osztrák munkavállalás feltételeit tartalmazza, írja az MTI.

A magyar cégnek is be kell jelentenie a németországi állandó telephelyét, az elérhetőségeivel együtt. Ez azonban lehet egy lakás, vagy pedig szálloda is. A bejelentést formanyomtatványon kell megtenni a helyi önkormányzatnál. Amennyiben a cég állandó telephelyet nem jelent be, a tevékenységét mindig annál az önkormányzatnál kell regisztráltatnia, amely a vállalkozási szerződés teljesítésének a helyszíne.

A kiadványból az is kiderül, hogy:

  • A kézművesipari tevékenységek - túlnyomórészt építőipari, vagy azzal rokon tevékenységek - gyakorlása Németországban csak azon cégeknek engedélyezett, amelyek mestervizsgával rendelkező vezető beosztású munkavállalót alkalmaznak. Emellett az ilyen tevékenységeket a kézműves jegyzékbe is kötelező bejegyeztetni.
  • A vállalkozási szerződéses cégeknek - a telephelyük szerint illetékes adóhatóságtól - adószámot kell kérniük. Az ÉVOSZ felhívja a magyar vállalkozási szerződéses cégek figyelmét arra, hogy számos adótípust - áfát, társasági- és iparűzési adót is kell fizetniük.
  • Az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Övezet állampolgárai részére Németországban 2013. januártól semmiféle, a németországi tartózkodás jogosságát igazoló dokumentumot nem kell beszerezni.
  • Az ÉVOSZ márciusi közlése szerint 13-15 ezer kiküldött munkavállaló dolgozott - vállalkozási szerződés alapján - tavaly Németországban, ebből 4 ezer volt építőmunkás. A megtermelt 630 millió euróból pedig 180 millió juthatott az építőiparra.
  • Az építőiparra jutó becslés kiindulópontja a 13-15 ezer vállalkozási szerződés alapján foglalkoztatott munkavállaló által előállított évi 630 millió eurós érték. Ebből úgy határozták meg az építőiparosok által képviselt értéket, hogy - az amúgy szintén becsült - 4 ezer építőmunkás 20-22 eurós rezsi óradíját vették alapul. Ebből havi 4 ezer, míg évi 45 ezer euró anyagmentes termelési - hozzáadott - érték jön ki. Ezt pedig beszorozták a 4 ezer munkavállalóval, s így kapták meg a 180 millió eurót.