A német újraegyesítés óta nem volt ilyen

2014.08.04. 18:25 Módosítva: 2014.08.04. 18:25

Németországban csaknem húsz éve a legmagasabbra emelkedett a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma, a határozott idejű szerződéssel vagy az úgynevezett atipikus munkavállalás más formájában dolgozók száma pedig csökkent 2013-ban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap a német országos statisztikai hivatal egy még nem publikált felmérésére hivatkozva hétfőn az online kiadásában azt írta, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma tavaly 24,6 millió volt, ami 373 ezerrel meghaladja az egy évvel korábbit, és a legmagasabb érték az ország újraegyesítése utáni első évek óta, amikor a kimutatásokban még életképtelen, megszűnő keletnémet nagyvállalatok személyi állományába tartozó munkavállalók is szerepeltek.

Tavaly a legfiatalabb és a legidősebb nemzedékek foglalkoztatottsága is javult, az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó munkaviszonyban lévők - például ipari tanulóként dolgozók - száma 140 ezerrel 3,2 millióra emelkedett, míg a 65 év feletti munkavállalók száma 90 ezerrel 916 ezerre nőtt.

A kevésbé biztonságosnak tartott, atipikus foglalkoztatási formák kismértékben visszaszorultak. Például a határozott időre szóló munkaszerződéssel dolgozók száma 128 ezerrel 2,61 millióra csökkent, a munkaerő-kölcsönző cégek alkalmazásában állók száma 41 ezerrel 704 ezerre mérséklődött, az úgynevezett minijob konstrukcióban - legfeljebb havi 450 eurós fizetéssel járó részmunkaidős állásban - dolgozók száma pedig 47 ezerrel 2,5 millióra csökkent.

Valamennyi foglalkoztatási formát együttvéve a munkaviszonyban állók száma 228 ezerrel 41,8 millióra emelkedett, ami történelmi csúcs a 80 milliós országban.

Szakértők szerint a kedvező munkaerő-piaci helyzetnek elsősorban azért van jelentősége, mert szélesíti a növekedés alapját a főleg az exportra támaszkodó német gazdaságban, vagyis az export és a beruházási tevékenység mellett a lakossági fogyasztás is serkenti a növekedést.