Rokkantfoglalkoztatás helyett büntetőadót fizetnek a cégek

2014.11.18. 08:10

A kormány 2012 januártól szüntette meg a rokkantnyugdíjat, és kötelezte felülvizsgálatra azt a 200 ezer embert, akinek rendszeres szociális járadék járt. A Világgazdaság most megtudta, hogy eddig összesen nagyjából a volt rokkantnyugdíjasok tíz százalékát sikerült visszaterelni a munkaerőpiacra a lépéssel.

Ez nagyjából 8 ezer embert jelent, és még ha ehhez hozzászámoljuk azt a 26 és fél ezer embert, akiket a felülvizsgálaton alkalmasnak találtak, de még három évig rehabilitációs eljárásra jogosultak, akkor is messze vagyunk attól a 150 ezer főtől, amennyit eredetileg a kormány vissza akart terelni a munkaerőpiacra. A felülvizsgálaton eddig nagyjából 106 ezren vettek részt: 67 százalékuk ez alapján rokkantsági ellátásra vált jogosulttá.

A rokkantak foglalkoztatását akarják növelni a rehabilitációs hozzájárulással is, amit a legalább 25 főt foglalkoztató cégeknek akkor kell fizetniük, ha a megváltozott munkaképességű munkavállalóinak aránya nem éri el a teljes létszám öt százalékát. A hozzájárulás mértéke és az abból jövő bevétel a kilencvenes évek óta egyre emelkedik:1996-ban még csak 473 millió forint volt évente, 2011-ben viszont már a 66 milliárd forintot is meghaladta, idénre pedig 56 milliárdot várnak az adónemből.

A kormány szerint az, hogy az utóbbi években 25 százalékkal több megváltozott munkaképességű állt munkába, a rehabilitációs hozzájárulásnak tudható be, és az, hogy még mindig 56 milliárdot fizetnek be a cégek ilyen címet, azt jelzi, hogy "még mindig vannak kihasználható kapacitások".