Kevesebb munkához tényleg kevesebb munkás kell

2014.12.03. 07:28 Módosítva: 2014.12.03. 07:38

Amikor a KDNP sokadjára újra elővette a boltok kötelező vasárnapi zárvatartását, először még mindenki azt hihette, hogy ez egy rövid életű vicc csupán, hiszen az indoklásban képesek voltak leírni olyat, hogy ha majd a szabályozás miatt nem tudnak bevásárolni a családok vasárnap, akkor majd többet lehetnek együtt. Ráadásul csak a 400 négyzetméternél nagyobb boltokat zárattak volna be, a jellemzően kisebb alapterületű boltláncok , mint a CBA a Reál vagy a Coop maradhattak volna. 

Közben kiderült, hogy ez egy hosszabb életű vicc is lehet, hiszen Harrach Péter bejelentette, hogy a kormány támogatja az felmelegített ötletüket. Erre még az NGM visszajelzett, hogy ők például nagyon nem. Aztán kiderült hogy mégis támogatniuk kell, mert Harrach szerint Orbánnak ismeretlen indokból tetszett az ötlet, és ennyi elég is.  Utána a következő lépés már az volt, hogy Rogán bejelentette, hogy egy vasárnapi sabbatot képzelt el a Fidesz, amikor senki nem dolgozhat semmiképp.

Kivéve azon kevesek, akik a saját kisboltjukban dolgoznának. És persze adventkor bárki, mert karácsonykor a kereskedelemben túl sok pénzt lehet kaszálni, és ez akkor többet ér mint a dolgozók korábban felvetett vasárnapi nyugalma. Ugyanakkor Harrrach szerint az ő javaslatuk is simán befuthat még változtatások nélkül is. 

Azonban nincs még törvényjavaslat, a vásárlók és a boltosok is kénytelenek megint teljes bizonytalanságban kivárni, hogy tulajdonképpen mi lehet a mesterterv végül. 

Nehéz megmondani a hatásokat, egyedül az elbocsátás biztos

A 330 ezer kereskedelmi alkalmazott közül, 100 ezer feletti kereskedelmi dolgozó lehet munkában vasárnaponta, ezek közül minden ötödiket-hatodikat ki lehet rúgni, mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ezt csak a szigorúan a kereskedelemre értelmezve, tehát a vendéglátók nincsenek benne, ahogy a takarítók, biztonsági őrök, fuvarosok, raktárosok és az egyéb kiszolgáló személyzet sem, sajnos pontos statisztikát a törvéynjavaslatokhoz sem tarottak fontosnak mellékelni.

Ahhoz nem kell Nobel-díjas közgazdásznak lenni, hogy rájöjjünk, hogy minden egyéb feltétel változatlansága mentén a nagy boltok nem nyithatnak ki vasárnap és éjszaka, akkor kevesebb emberre lesz szükségük, mivel kevesebb munkát kell elvégezni. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) is felveti ezt, pontosabban szerintük, ha 12-14 százalékkal csökken a munkaidőalap, akkor ha mindenki ugyanennyivel csökkentené szükséges munkavállalók számát is, akkor az nagyságrendileg 15-20 ezer elbocsátott embert, és még egyszer ennyinek csökkenhetne a fizetése.

2010-2013 közt csak a most újra visswzahozott kisker különadó volt (2012-ig), kötelező bezárás nem, de ez idő alatt 15 ezer alkalmazottal csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma - mondta Vámos.

Leginkább mert sokan nem szeretik egyből kirúgni a nehezen összeszedett normális dolgozóit akkor se, ha munkájuk egy része feleslegessé vált. Inkább képzelhető el, hogy kevesebb munkát adnak bércsökkentéssel – részmunkaidőt vagy 3-4 napos munkahetet kaphatnak egy időre sokan. Az is valószínű, hogy munkaadók egy része inkább megpróbál várni egy-két évet, hátha elmúlik ez az őrület, és ha minden tárgyalás kudarcba fullad, akkor lépnek csak, az egyébként a cégeknek is drága tömeges elbocsátásokkal. 

Emellett az ezeket a vállalkozásokat kiszolgáló cégek mellett az sem mellékes, hogy sokat járunk vasárnap nagyobb boltokba, a szövetség által mért adatok szerint a bevásárlóközpontokat a látogatók 11 százaléka vasárnap keresi fel.

Ha bezárják a bevásárlóközpontokban vagy környékben a nagy boltokat, akkor a kutya se fog odamenni, mert az ezeknek a helyeknek a legnagyobb előnye, hogy több jelentős bolt és vendéglátóhely van egy helyen. Ha ezek vasárnap bezárnak, akkor az ott helyet bérlő kisebb boltok is lehúzhatják a rolót a hét végén.

A valamelyest biztosan kieső forgalom, megszűnő állások vagy visszanyesett bérek pedig az adóbevételeken is meglátszanak majd, ezért nem érthető, hogy egy esetleges kis kedvezményezett csoporton kívül miért gondolhatja bárki komolyan az egész ötletet. Hacsak nem pont az a politikai cél, hogy mindenki inkább egy nyilvánvaló hülyeségen csámcsogjon, és addig talán elülnek a sokkal jelentősebb problémákból kirobbant botrányok.

A CBA növekedésre készül

A CBA elég furán érvelt az témában, ők ugyanis elég magabiztosak, teljes mellszélességgel üdvözlik a kezdeményezést." Semmi változás nincs a véleményünkben, bár a pontos terveket részletesen nekünk se mondták még el, továbbra is támogatjuk a vasárnapi zárva tartás ötletét" - mondta Fodor Attila a CBA kommunikációs főnöke. Még úgy is, hogy "totális tévedés", hogy a törvényjavaslat a franchise rendszerek számára esetleg kedvezőbb lehet, mert szerinte az üzleteik döntő többségét nekik is be kéne zárniuk, hiszen értelmezésük szerint egyetlen alkalmazott sem dolgozhat olyankor.

Szerintük pont, hogy kevesen vásárolnak vasárnap,a GfK adataira hivatkozva állítják, hogy "az egész kereskedelemben a vasárnap a legalacsonyabb forgalmú nap", és ez a forgalom majd teljes egészében eloszlik a hét többi napja között. Szerintük ez nagyon jól jön majd a munkavállalóiknak, viszont eddig azért nem zártak be vasárnap, mert a verseny miatt "ezt csak a szabályozás tudja megoldani". A hétnapos helyett hatnapos nyitva tartáshoz ők pontosan ugyanannyi emberben gondolkoznak ugyanannyi bérért, sőt, akár még fel is vennének embereket, mert sok helyen "örömmel látnának még szakképzett munkavállalókat".

A legmókásabb álláspontot viszont kétségkívül a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) képviselte eddig az ügyben. Ők visszautasítják ugyanis a VOSZ álláspontját, hogy a dolgozók valamilyen módon, de maguk döntsék el, hogy akarnak-e vasárnap dolgozni. A KDFSZ szerint, ha esetleg nem akarnának, akkor majd biztosan meg fogják félemlíteni őket, hogy több pénzért dolgozzanak vasárnap.

Ennek némileg ellenmondva azért még azzal is érvelnek, hogy eddig főleg a bérpótlékért választották a dolgozók a vasárnapi munkát. Tehát ők azt javasolják, hogy egyszerre legyen tilos dolgozni vasárnap és kötelezően emeljék is meg kereskedelmi munkavállalók alapbérét, és akkor nem lesznek rászorulva, hogy többet dolgozzanak. Emellett még tüntetésekkel is megfenyegették azokat a cégeket, akik a hétnapos helyett hatnapos munkahetet kevesebb emberrel gondolnák megoldani, mert szerintük ez elfogadhatatlan lenne.