Még több banki állás szűnt meg

2015.04.16. 07:55

Tavaly újabb két százalékkal csökkent a létszám a teljes magyar hitelintézeti szektorban – írja a Világgazdaság MNB adatokra hivatkozva. 

A úgynevezett hitelintézeti szektorban – amely tartalmazza a takarékszövetkezeteket, illetve a szakosított szereplőket is, viszont a fióktelepeket nem – 37 816 alkalmazott dolgozott a múlt év utolsó negyedében, amely 760 fővel, vagyis közel két százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 2009-ben pedig még több mint negyvenezer alkalmazottat foglalkoztatott a hazai hitelintézeti szektor, úgy, hogy ebben már nem voltak benne az időközben levált fióktelepek munkatársai.

A lap által megkérdezett bankok közül az MKB idén 300 főtől válik meg, a leépítés pedig a Raiffeisennél pedig elképzelhető. 

Tavaly rekordnak számító, 424 milliárd forintos adózott veszteséget produkált csak a bankszektor, 2011 és 2014 között pedig nettó értelemben több mint 800 milliárd forintos mínuszt hozott össze. Az is igaz ugyanakkor, hogy a működési költségeik szintjén túl sokat nem tudnak faragni már a bankok, legalábbis ez derül ki a részvénytársasági hitelintézetekre vonatkozó jegybanki kimutatásokból. Az ezen a soron szereplő 555,14 milliárd forintos, 2014 egészére vonatkozó tétel ugyanis gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival, miközben 2008 óta a költségszint folyamatosan, és érezhető mértékben csökkent.