Sztrájkolnak a Posta leányvállalatánál

2015.04.21. 10:44 Módosítva: 2015.04.21. 15:07

Éjfél óta sztrájkolnak a Magyar Posta értékszállító leányvállalatánál. A JNT budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozóinak 90 százaléka vesz részt a sztrájkban, jelenleg az előírás szerint a szolgálati pihenőben töltik a munkaidejüket. A pénzszállító autók nagy része a JNT udvarán áll. A sztrájkkal kapcsolatban a Posta közölte: a sztrájkoló cég dolgozói az elmúlt másfél évben 10 százalék körüli fizetésemelést kaptak, ezért a Posta a sztrájkot vitatja.

A Posta egy közleményben tudatta, hogy ezen kívül egyszeri 3,3 százalékos kifizetést is vállalat a cég colgozói felé, az átlagos 269 ezres bruttó fizetés nagyobb az országos átlagnál, ami mellé egy 258 ezres béren kívüli juttatás és 13. havi fizetés is jár. 

A sztrájk szervezője az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetségének személy- és vagyonvédelmi ágazata.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége tavaly decemberben kezdett tárgyalni a munkáltatóval, a  JNT Security Kft.-vel az idei bérekről, de nem tudtak megegyezni. A szakszervezet szerint azért, mert a munkáltató nem tudott érdemi ajánlatot tenni a béreket illetően. 

A szakszervezet a kollektív szerződésükben foglaltak alapján a bértárgyalásokat 2015. március 26-án megszakította, és március 27-én megalakította a sztrájkbizottságot. Ezek után a sztrájktörvény alapján a munkáltató  tárgyalni kezdett  a sztrájkbizottsággal, de a mai napig nem sikerült megállapodást kötni, mivel a munkáltató ajánlata elfogadhatatlan volt a munkavállalóknak. A munkavállalók addig terveznek sztrájkolni, ameddig a JNT nem emeli a követeléseiknek megfelelő mértékben a béreket.