Enni és pisilni sem mehetnek el a közmunkások

2015.07.29. 18:32

Ha nem lennének már attól eléggé kiszolgáltatottak azok, akik bekerülnek a közfoglalkoztatásba, hogy az önkormányzat kényétől-kedvétől függ az, mennyit és mit dolgozhatnak és mennyi segélyt kaphatnak, a közmunkások munkakörülményei is rosszabbak minden más munkásnál Magyarországon. Erről persze maguk a közmunkások nem mernek beszélni a sajtónak, az Abcúgnak viszont a Közmunkás Mozgalom a Jövőért nevű csoport szervezője, Bálint Mónika elmesélte, nekik milyen panaszokról hallottak.

A csoport önkéntesei az utcán járva vidéken és Budapesten is keresik a közmunkásokat, akik olyanokról mesélnek nekik, hogy:

  • A munkavezetők bizonytalanul és nem elszámoltatható módon ítélik meg a dolgozók munkáját, sokszor önkényesen nem számolnak el órákat vagy egész napokat, ha valamiért úgy tartják, hogy valaki nem dolgozott elég jól.
  • Hanyag munkavégzésre hivatkozva gyakran elbocsátanak munkásokat, amire viszont írásos panaszt nem nagyon lehet tenni, mert senki nem mert tanúskodni a munkavezetők ellen. Olyan is előfordult, hogy valakit már gyakorlatilag kirúgtak, nem számolták el a napjait, de ezt csak három nappal később mondták meg neki.
  • Az is a munkavezetők önkényétől függ, hogy elengedik-e a közmunkásokat ebédelni, és bár van olyna hely, ahol van napi háromszor húsz perc szünet, olyan is van, ahol egy sincs. Olyan is előfordult, hogy egy budapesti közmunkás el szeretett volna menni a Közmunkás Mozgalom központjába, ahol ingyen ebédet kaphatott volna, de a munkavezetője azt mondta, hogy kirúgja, ha meglátja ott őt.
  • Van olyan eset is, hogy a munkavezető a közmunkások uzsorásává válik vagy egy ismerőse cégéhez vezényli ki a brigádot.
  • Sok helyen az is problémát jelent, hogy a közmunkások hová mehetnek el mosdóba, mert bár elvileg minden önkormányzati épületbe be kellene, hogy mehessenek, sok helyen nem engedik be őket az iskolába vagy az óvodába pisilni, higiéniai okokra hivatkozva. 
  • A közmunkásokat nem nagyon engedik el táppénzre, mert azokra a napokra az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a közmunkás után kapott pénzt, ezért a betegeket inkább szabadságra küldik vagy csak egyszerűen nem engedik, hogy kimaradjanak a munkából.
  • az is problémát okoz sok közmunkásnak, hogy bár a törvény szerint kaphatnák készpénzben a fizetésüket, erre a gyakorlatban sokszor nincs lehetőség. Pedig ötven-egynéhány ezer forintnál már komoly tétel a banki díj, amit ki kell fizetni a számlakezelésért.

Bálint Mónika szerint az egész közmunkás rendszerre jellemző, hogy nagy a megfélemlítés, a munkavezetők utálják, ha valaki kérdezgeti a munkásokat, akik pedig néha egymásra is vallanak, hogy pár jó pontot szerezzenek a főnöknél. 

Mint a szocializmusban: megy a megfélemlítés, működik a besúgói rendszer, a belügyminisztériumtól a közmunkásig az egész rendszer a megfélemlítésen alapul

A közmunkások helyzete amúgy is rossz, viszont a Közmunkás Mozgalom szerint a közfoglalkoztatás nemrég elfogadott módosítása, ami szerint a közmunkásokat kölcsön adhatják nyári idénymunkára, konkrétan az alaptörvényt is több ponton sérti, többek között sérti a munkához való jogot, ellentétes a Munka Törvénykönyvével és sérti a jogbiztonságot . Éppen ezért a szervezet más civilekkel együtt július elején panaszt tett az alapvető jogok biztosánál, hogy tegye meg a szükséges lépéseket és forduljon az Alkotmánybírósághoz.