Auguszta
5 °C
22 °C

Hárommilliárdért segítenék a közmunkásokat a piacra

2016.01.05. 13:52

A kormány ebben az évben 340 milliárd forintot fog költeni a közmunkaprogramra, ami önmagában még nem újdonság. Az viszont igen, hogy Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden bejelentette, hogy 

3 milliárd forinttal elindítják a "Közfoglalkoztatásból a versenyszférába" nevű programot is.

Ez azért érdekes, mert a közfoglalkoztatást eredetileg azzal indokolta a kormány, hogy az majd mennyire visszasegíti a munkanélkülieket a munkaerőpiacra. Erről persze elég hamar kiderült, hogynincs így, sőt, hogy gyakorlatilag minden jobban segít visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra, mint a közfoglalkoztatás, de eddig a kormány részéről még nem hangzott el, hogy igazat adnának ezeknek a tanulmányoknak. 

Ez most sem hangzott el nyilván, de mégis, a kormány külön programot indít arra, hogy a program, ami visszavezeti az embereket a versenyszférába, visszavezesse őket a versenyszférába. És ehhez még csak nem is elég az a 340 milliárd forint, amit erre már kifizetnek az adófizetők, hanem kell még három. 

Ezzel az új programmal Cseresnyés szerint 20-25 ezer ember léphet át a köz-ből a piaci foglalkoztatásba. Azt is elmondta, hogy ha egy közfoglalkoztatott a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor havonta felveheti a közfoglalkoztatási jogviszonyból a hátralévő időszakra a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is. 

A kormány tervezi ezen kívül

  • kibővíteni azt a gyakornoki programot, amiben szakképzettséggel rendelkező pályakezdő fiatalokat támogatnának, és amiben kkv-k pályázhatnak támogatásra,  között az is szerepel, hogy a gyakornoki program kibővítése a szakképzettséggel rendelkező pályakezdők támogatása érdekében,
  • és bevezetni rugalmas foglalkoztatási formák és munkaszervezési módokat is, bár hogy ez mit jelent, azt az államtitkár nem fejtette ki. 

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!