Elvennék a spanyoloktól a sziesztát

2016.04.05. 11:25

Nagy dologra szánta el magát Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök:

elvenné a spanyol dolgozók délutáni szundiját,

vagyis megszüntetné a sziesztát, hogy ezzel is növelje a spanyolok termelékenységét és jobban összehangolja az európai és spanyol munkanapokat. 

A spanyol dolgozók tipikusan 10 körül kezdenek dolgozni, kora délután tartanak egy 2-3 órás ebéd és pihiszünetet, aztán tovább dolgoznak este nyolcig. Ez a rendszer még akkor alakult ki, amikor a spanyolok nagy része a mezőgazdaságban dolgozott, ahol dél és 3 óra között a melegtől nem is nagyon lehetett mást csinálni, mint az árnyékban poszogni. Mára viszont a rendszer amolyan hagyománnyá vált, aminek praktikus haszna már nincs, viszont eléggé szétzilálja a munkanapot. A spanyol dolgozók a mostani rendszerben több órát dolgoznak, mint a németek, viszont a termelékenységük sokkal alacsonyabb. A szieszta eltörlésének ráadásul egy 2013-as parlamenti jelentés szerint nemcsak a termelékenységre lenne jó hatása, de a spanyol családok gondjait is megoldaná:

  • javítaná az általános életminőséget,
  • növelné a születések számát
  • és csökkentené a válások arányát is. 

Rajoy most azt szeretné elérni, hogy este 6-kor érjen véget a hivatalos munkanap, aki ezzel a bejelentéssel már a júniusi választásra készül. A miniszterelnök egy másik jelentős változtatást is fontolgat: hogy

az ország álljon át a Greenwich-i időre a közép-európai helyett.

Ennek szintén van értelme, Portugália például Londonnal van egy időzónában, a mellette lévő Spanyolország viszont Európa többi részével. Ennek szintén történeti okai vannak, de sokkal kevésbé bukolikusak, mint a sziesztának: a spanyolok óráját Franco állította át, hogy egy idősávban legyenek Hitler Németországával.