Demonstrálnak a kereskedelmi dolgozók az utolsó szabad vasárnapjukon

2016.04.13. 18:45

Kihasználnák az utolsó szabad vasárnapot, és demonstrációt szerveznek a kereskedelmi dolgozók - ezt mondta az Indexnek dr. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling szerint a demonstráció célja, hogy megmutassák,

a dolgozók ezt a változtatást köszönik szépen, de nem kérik, főleg nem úgy, ahogy a kormány ezt végigvitte.

A pótlék fáj nekik

Azt még csak-csak belátják a dolgozók, hogy ha a parlament elfogadta a törvényt, akkor nem lehet visszacsinálni és így ki fognak nyitni a boltok vasárnaponként is, de azt, hogy a munka törvénykönyvében lévő változásokat, elsősorban a vasárnapi pótlékra vonatkozókat is visszavonta a kormány, azt nem tudják elfogadni a dolgozók. 

Ahogy arról már a törvény vitájakor és elfogadásakor írtunk, a kormány a vasárnapi nyitás tilalmával együtt visszavonta azt a döntését is, amivel a korábbi 50 százalékos vasárnapi pótlékot 100 százalékra emelte. Erre különösebb politikai indok nem volt, hiszen ez egy teljesen külön törvényben szerepel, mint ami a nyitvatartást szabályozta, a parlamenti vitából pedig egy kicsit

úgy tűnik, most dacból állította vissza 50 százalékra a pótlékot a Fidesz,

mondván, hogy ha a szocialisták vissza akarják állítani a 2015. március 15. előtti időszakot, akkor tessék, itt van.

Nem indult egyeztetés

A szocialista párt viszont ezt a részét nem akarta volna vissza, sőt, szocialista képviselők nyújtottak is be módosító indítványt a törvényhez, ami 100 százalékra emelte, vagy hát ott hagyta volna a munkaszüneti napokra járó pótlékot. Sőt, ugyanezzel kapcsolatban adott be módosítót Szabó Tímea PM-es politikus és Sneider Tamás, Apáti István és Szilágyi György Jobbikos képviselők is.

Ezeket viszont a fideszes többség lesöpörve, mondván, hogy az ellenzékkel erről nem akarnak tárgyalni, ehelyett majd a kereskedelmi cégekkel és a szakszervezetekkel intézik el a dolgot. 

Dr. Sáling József szerint viszont eddig nem érkezett hozzájuk meghívó egyeztető fórumra, se a törvény megszavazása után, se - ami még jobban fáj a szakszervezetnek - annak bejelentése előtt. Sőt, most a szakszervezet kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy hívjon össze tanácskozást, ahol rendezik, hogy mennyi vasárnapi pótlék jár a dolgozóknak.

A cégeknek ez sok lehet

A nagyobb pótlékot viszont nehéz lesz most kiharcolni a munkaadóknál, mert a visszaállás a heti 7 napos nyitvatartásra komoly költségeket jelent majd. Sáling szerint a mostani dolgozói létszámmal a cégek nem is tudják majd megoldani, hogy nyitva legyenek vasárnap, vagyis új embereket kell majd fölvenni, vagyis a már felvett dolgozók nagyobb pótlékát nehezebb lenne kigazdálkodni. 

A nagyobb áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke, Vámos György az Indexnek azt mondta, ők örülnek neki, hogy az 50 százalékos pótlékkal állt vissza a régi rend, mert a 100 százalékot főleg a kisebb üzletek nehezen tudnák kigazdálkodni. 

A szakszervezet a magasabb pótlék mellett azt is el akarja érni, hogy a bolti dolgozók legalább két szabadnapja kötelezően vasárnapra essen.

Bekavar a bértárgyalásokba

A munka törvénykönyve szerint most egy szabadnapnak kell mindenképpen vasárnapnak lennie. Emellett azt is szeretné a szakszervezet, hogy a dolgozók ahelyett, hogy be lennének osztva, dönthessék el, hogy szeretnének-e vasárnap dolgozni. Erre Sáling szerint korábban a munkaadókat képviselő VOSZ is nyitottnak mutatkozott, de eddig még nem tárgyaltak komolyabban erről a kérdésről. (Szerettük volna elérni ezzel kapcsolatban Dávid Ferencet, a VOSZ főtitkárát, se sajnos nem sikerült.)

A kormány sebtében végigvitt visszavonulója a dolgozók bértárgyalásaiba is bekavar, a szakszervezetek ugyanis több áruházzal éppen még tárgyalnak a béremelésekről, zajlanak a tárgyalások például a Tescóval, az Obival, a Metróval és több Cooppal is. Azután viszont, hogy az áruházaknak be kell kalkulálnia a vasárnapi nyitva tartás költségeit, a szakszervezetek attól tartanak, hogy sokkal kisebb béremelést tudnak majd csak kiharcolni, mintha a kormány nem állt volna elő a vasárnapi újranyitással.