Létszámbővítést terveznek a magyar főnökök

2016.06.20. 13:05

A magyarországi vállalatvezetők 81 százaléka optimista a gazdaság következő évi várható teljesítményével kapcsolatban, jelentős részük pedig létszámbővítést is tervez – ez derült ki a Stanton Chase nevű, felsővezetők kiválasztására szakosodott nemzetközi személyzeti tanácsadó cég felméréséből, amelyhez 120 vállalati vezetőt kérdeztek meg. A felmérésből, amihez 120 felsővezetőt kérdeztek meg Magyarországon, az derült ki, hogy

a megkérdezettek 70 százaléka tervez létszámbővítést.

A cégvezetők 43 százaléka specialistákat venne fel, a fizikai munkást már jóval kisebb - 15 százalékos - arányban keresnek a megkérdezett főnökök. Egy jó szakemberért egyre inkább a határon túlra is néznek, tavalyhoz képest jobban figyelnek a kelet-közép-európai régióban, vagy akár egész Európában, sőt Európán kívüli országokban dolgozó szakemberekre is.

Az is kiderül a felmérésből, hogy tízből kilenc vezető sikeresnek, nagyon sikeresnek vagy elfogadhatónak értékelte a 2015-ös évet. Tavaly ez az arány 94 százalék volt, de az idei adat szintén nagy ugrás a két évvel ezelőtti 77 százalékhoz képest.

A felsővezetők az előző évhez hasonlóan leginkább az ipar, a technológiai- és infokommunikációs szektor 53-53 százalékos növekedését várják 2016-ban. Lényegesen jobbak lettek a fogyasztói termékek és szolgáltatások piacának kilátásai, a tavalyi 27 százalék helyett a vezetők 44 százaléka optimista ezekkel kapcsolatban, és a pénzügyi szektorról is kétszer annyi cégvezetőnek vannak pozitív várakozásai, mint tavaly.